Curs d’ATTAC sobre Globalització financera
10 setembre 2021 | Categories: Portada |

Attac Acordem programarà durant el curs 2021-2022 un conjunt d’activitats: Cursos formatius, tallers, xerrades,…
Després de l’enquesta passada a socis/ès i simpatizants per sondejar temes d’interès d’entre una llista, el tema Globalitzación financera ha estat el més votat i és per això que començarem el curs LA GLOBALITZACIÓ FINANCERA el dia 4 d’octubre. El curs és gratuït i serà impartit per Antonio Fuertes i Enrique Seijas, membres d’ATTAC Acordem.
Pretén ser una introducció al tema i no requereix de coneixements previs especials.
La previsió és que el curs pugui ser implementat amb assistència personal a l’Ateneu el Poblet. C/Nàpols 268
Si no fos possible el curs es faria igualment a nivell virtual.
Si es realitza presencialment a l‘Ateneu, també es retransmitirà a nivell virtual per a aquelles persones que no puguin assistir. Igualment serà gravat i difós.
Les persones que tinguin interès pel curs, demanem que enviin un correu a [email protected] , expressant el seu desitg d’assistir. Això amb la finalitat d’assegurar un mínim d’assistència i garantir la plaça.
Els dies en que s’impartirà el curs seran 3 dilluns: el 4 i 18 d’octubre i el 15 de novembre. Duració: de 19 a 20’30h
En arxiu adjunt enviem un guió general del curs, així com la metodologia que es seguirà en la seva implementació.
Esperem que us animeu a participar
Curs d’ATTAC Acordem: Què és això de la globalització financera?
Dies 4 i 18 d’octubre i 15 de novembre. Duració: de 19 a 20’30h
METODOLOGIA:
L’objectiu general del taller serà que els participants millorin la seva capacitat d’entendre el fenòmen de la globalització financera actual i en quina mesura aquest procés afecta el benestar de la societat i la sostenibilitat del sistema econòmic i social.
Les tres sessions seran de 90 minuts. Les dues primeres seran fonamentalment expositives, amb suports ppt i altres i fent un parell de talls en cada sessió per a preguntes, debat participatiu i veure com s’estan incorporant els conceptes. La última sessió serà més a mode de taller de debat i construcció col.lectiva de coneixement sobre la necessària tasca de deconstrucció del capitalisme financer i com portarla a terme. Les conclusions obtingudes serviran sobre tot per a clarificació personal de cadascun. Finalment es realitzarà una enquesta sobre com s’ha percebut el taller i sobre possibles formes d’incorporar en endavant nous temes, metodologies, etc,.
CONTINGUTS GENERALS DEL CURS:
PPT per la exposició: http://acordem.org/descarrega/Que_es_eso_de_la_globalizacion_financiera_2016.ppt
L’ampli i general contingut del curs té com a finalitat que les persones assistents obtinguin una visió holística, sintètica i panoràmica del sistema económic avui vigent, amb les seves moltes falles i deslegitimacions. Al mateix temps reflexionar i fer un debat grupal sobre com orientar l’acció política i social per a canviar-lo. Això possibilitarà en successives activitats poder entrar en l’anàlisi de problemes i eines econòmiques significatives d’aquest sistema financiaritzat (fiscalitat, especulació, opacitat, deute, banca- fons, etc).
1.- Sistema económic de Post-Guerra (sistema de Bretton Woods). Caracteristiques generals.
2.- Els 70. Crisi del sistema de post-Guerra. Un model esgotat pel gran capital.
3.- Es construeixen els pilars d’una nova economia.
4.- El Neoliberalisme.
5.- La Globalització. La globalització real s’orienta com marcadament financera, amb l’aplicació del neoliberalisme a les finances, aquestes prenen els regnes de l’economia. Financiarització.
6.- Mesures de desregulació financera i monetària adoptades.
7.- Mesures de privatització de l’economia i desmantellament de l’Estat.
8.- La construcció de l’Europa neoliberal. La UE.
9.- Les consequències de la Globalització financera.
10.- ¿Cómo combatre la Hidra financera?
ATTAC ACORDEM