Manifest NGEU

La pandèmia ens aboca a la següent gran crisi d’aquest sistema capitalista. Per a paliar els seus efectes, la Unió Europea emetrà durant aquest 2021 i 2022 els anomenats “Fons de recuperació econòmica” o “Next Generation UE”. El seu cost recau en la propera generació, és a dir, sobre les espatlles de les joves que ara tenen 15 anys. Segons el seu discurs, crearan un futur “més ecològic, digital i resilient”.

Tanmateix, si no aturem el canvi climàtic, no hi haurà futur per a la propera generació. Com ho faran les nostres filles per a fer front aquest rescat desesperat de la nostra economia de a curt termini? Si aquests diners no s’inverteixen en assegurar-les-hi un futur, sinó en inversions en combustibles fòssils, en hiperdigitalització, en el sector privat, en el creixement il·limitat… quina generació serà en condicions de retornar aquests fons d’aquí 30 anys?

És necessari garantir que les inversions realitzades no deixin a ningú enrere, per a sortir d’aquesta pandèmia amb una economia i una societat més resilients, igualitàries, justes i sostenibles. Els Fons Europeus han d’ajudar a finançar les polítiques públiques necessàries per a enfortir els serveis bàsics essencials sota una gestió pública i democràtica tal i com demana la societat. Necessitem enfortir el sistema social de protecció per atendre als sectors més vulnerables i a les persones que perdran el lloc de treball. També per crear el conjunt de serveis que facin de les cures una responsabilitat col·lectiva, així com per a l’impuls de sectors econòmics essencials en el context de la crisi global, energètica, ecològica i climàtica, que ens permeti transformar i relocalitzar una economia fòssil insostenible i presonera en el parany sistèmic del creixement.

Fa setmanes que escoltem notícies sobre aquests fons en els mitjans de comunicació sense que encara hi hagi hagut una comunicació clara. Per això denunciem avui, davant de Delegació del Govern a Barcelona i Subdelegació a Tarragona:

 • La falta de transparència, accés a la informació, control públic i bon govern en l’adjudicació dels Fons de recuperació europeus. No s’ha facilitat la implicació de la societat civil ni trasnparència, vulnerant el dret a l’accés a la informació i a la participació. El govern de l’Estat espanyol hauria d’explicar les reformes que projecta i sotmetre-les a l’escrutini públic, així com explicar quin procés de diàleg segueix amb tots els actors, incloent les Comunitats Autònomes. De fet, així ho exigeixen els criteris sobre les consultes a realitzar per la pròpia Comissió Europea per aquests plans.
 • Denunciem la falta de planificació per a la gestió d’aquests fons. Ens arrisquem a convertir-los en una “carta als Reis d’Orient” per part del Govern Central, el Govern de Catalunya i els grans sectors econòmics, on s’urgeix mitjançant a consultores a què grans sectors privats presentin projectes i a què els diversos governs desenterrin projectes antics que no varen aconseguir finançar al seu dia per a pujar-se a l’onada, sense criteris clars de transformació ecològica.
 • Denunciem la falta de criteris climàtics i mediambientals estrictes. Tenim molt a dir en relació a quins criteris d’elegibilitat s’han de prendre per a filtrar els diversos projectes. Volem plans vinculants per a reduir les emissions de gasos efecte hivernacle i la pèrdua de biodiversitat en els sectors i empreses afectades, sense acceptar projectes que no tinguin fites i indicadors mesurables per als objectius en matèria d’eficiència energètica i climàtica. No podem caure en el Greenwashing especulatiu per part de les empreses que aspiren a rebre els fons.
 • Denunciem l’escasa ambició en matèria de reducció de les desigualtats i reconeixement de drets dels sectors més castigats per la crisi global com són les dones i els migrants. Els projectes han de presentar informes d’impacte de gènere i incloure criteris socials que incorporin els sectors més vulnerables en la recuperació. Així com, indicadors que avaluin els avenços en la igualtat de gènere de rendes i drets.
 • Denunciem la concentració en els grans actors del sector privat. La pandèmia ha evidenciat encara més la crisi sistèmica i la urgència de reprendre el paper i la responsabilitat de l’Estat en les polítiques públiques. Mentre, per a gestionar els fons s’ha subcontratat a grans consultores del sector privat amb clars interessos corporatius. La quantia dels fons no ha de ser obstacle per a garantir l’accés als mateixos per part de petites empreses de l’economia social i solidària, que sovint són més properes a la veritable sostenibilitat que la majoria dels grans conglomerats empresarials, i evitar com sigui la concentració dels fons en unes poques mans.
 • Denunciem les col·laboracions público-privades, que signifiquen la privatització de l’acció i polítiques del govern al servei de poderosos interessos privats i no a l’interès públic, facilitant els casos de corrupció, sobrecostos, o socialització de pèrdues en diversos sectors. El pla de recuperació hauria de promoure la desprivatització i desmercantilització de serveis bàsics, el control públic i social sobre els pilars fonamentals que sustenten la vida en la nostra societat.
 • Denunciem la “hiper-digitalització”. Més del 30% dels 140.000 milions d’euros van cap a la transformació digital. Sabem que aquesta transformació digital, on el major protagonista és el desplegament del 5G, va de la mà d’un augment exponencial del consum energètic, l’extrativisme miner, la producció de residus tecnològics i de la possibilitat de control de la població pel tractament de les dades recollides per aquesta xarxa. L’aposta per un procés d’hiperdigitalització accelerada ens allunya així de la resiliència social i ecològica que l’actual crisi global requereix.

I com hauríem de gestionar aquests fons? Per tot plegat, des de les entitats socials i ambientals reclamem:

 • Transparència en la presa de decisions i en els criteris d’adjudicació.
 • Reclamem que es destini un 50% de la contractació per a projectes locals que enforteixin la relocalització econòmica i l’economia social i solidària.
 • Reclamem que es destini un 50% del pressupost a la posada en marxa d’una transició ecològica real.
 • Reclamem que els projectes estiguin travessats per la perspectiva de gènere.
 • Els projectes han de tenir com a criteri prioritari el sosteniment de la vida.
 • Els projectes han de prioritzar les col·laboracions público-comunitàries.
 • Reclamem més inversió per a sanitat, educació, investigació i cultura.
 • Reclamem que l’adjudicació d’aquests fons no estigui supeditada al desplegament de la xarxa 5G

Exigim que s’aprofitin aquests fons per a fer un gir de 180º dels nostres principis econòmics, per a fomentar els ciments de la vida! Exigim que aquest pastís no vagi a petar a mans dels qui només pensen en salvar-se a si mateixos. Exigim que aquest pastís vagi a mans que assegurin un planeta habitable i digne per a les nostres filles! Exigim que aquest pastís no hipotequi les seves vides, acceleri el col·lapse ecològic del món que els hi deixem!

ATTAC Acordem no s’identifica necessàriament amb els continguts publicats, excepte quan són signats per la pròpia organització.

ORGANIZACIONES QUE APOYAN LAS ACCIONES DESCENTRALIZADAS EN TORNO A LOS FONDOS NEXT GENERATION EU:

 A Estruga

Aigua es vida

Alianza de Movimientos Sociales y Mareas

Alianza Emergencia Climática de Aragón

Alianza por el Clima Nafarroa

Alianza por la Emergencia Climática de Mallorca

Alianza Malagueña por la emergencia Climatica.

Amics de la Terra Mallorca

Anticapitalistas

APDHA-Sevilla

Asamblea Antimilitarista de Madrid

Asamblea De Andalucía

Asociación Veciñal Mina Touro O Pino NOn

Ateneo Republicano de Andalucía

Attac Acordem

Attac España

Auditoría Ciudadana de la Deuda en Sanidad (Audita

Sanidad),

Barrios hartos

Cantabriaconbici

CGT

CGT Málaga Provincia

CGT Málaga Andalucía

CIDES

COBAS

Colectivo Prometeo

Comisión Legal

Coordinadora de Asambleas de trabajadores/as en paro de Cataluña

Coordinadora de Pensionistas de Málaga

Coordinadora de Vivienda de Madrid (PAH)

Desarma Madrid

Docens pel futu

Ecologistas en Acción/Ecoloxistas en Acción/Ecologistes en Acció/ Ekologistak Marxan

Ecotxe

ÉLITE taxi Madrid

Enginyeria sense Fronteres

Entrepueblos

Extinction Rebellion

Extinción Rebellión Málaga

Feministas por el Clima

FFF-Asturies

Foro Julio Anguita

Fridays for Future Barcelona

Fridays For Future Madrid

FridaysForFuture Sevilla

GOB

Greenpeace

LA CARPA

La Corriente Cooperativa

La villana de Vallecas

Madres por el clima

Marea Blanca de Sevilla

Marea Verde Sevilla

Mocedá pol Clima

Mujeres Supervivientes

Nais polo Clima

Observatorio de Multinacionales en América Latina-Paz con

Dignidad

Organización Galega de Comunidades de Montes

Otro Tiempo

Plataforma contra los Fondos Buitre

Plataforma por un nuevo modelo energético de Cantabria

Proyecto Comunidades Ecológicas

Red Ecofeminista

Rebelión por el Clima Málaga

Salvemos Ordes

SAT

Sindicato Labrego Galego

Socialismo 21

Solidaridad Internacional Andalucía

Som Energia Mallorca

Som Sindicalistas,

Stop Desafiuzamentos

StopDesahucios Móstoles

USTEA

Verdegaia

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

 • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes