Manifest en el Dia Contra els Paradisos Fiscals

 

El Fòrum Social Mundial va declarar el 3 d’abril com a Dia Mundial per a l’abolició dels Paradisos Fiscals. Aquest dia, l’any 2

016, el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca fa públics els Papers de Panamà que impliquen en pràctiques d’evasió i/o elusió fiscal a polítics, empresaris i grans fortunes de tot el món. El 2017 publiquen els Papers del Paradís: grans multinacionals com Apple, Google o Amazon eviten pagar impostos als països on venen els seus productes. Fins a 240.000 milions de dòlars a l’any en ingressos perduts, segons va calcular el 2015 l’OCDE.

Des de la Plataforma per a una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària denunciem:
El creixement de les inversions en Paradisos Fiscals incrementa la desigualtat, la pobresa i/o la precarietat a tot el món. El 2015, els països en desenvolupament perdien almenys 100.000 milions de dòlars anuals per l’evasió i/o la elusió fiscal. Aquests diners podrien proporcionar educació a 124 milions de nens i nenes i pagar l’atenció sanitària de 6 milions de nens.
A Espanya, el 2007, l’Impost de Societats aportava el 22% dels ingressos fiscals i les famílies, un 74% (IRPF, IVA i altres). El 2016 la proporció és del 12 i el 83% respectivament. Mentre, les pensions s’incrementen un 0,25% o les inversions per serveis públics com la sanitat, l’educació o la protecció social són retallades.
Els ministres europeus d’Economia i Finances van presentar el desembre de 2017 la primera llista negra europea amb 17 paradisos fiscals. Avui aquesta llista inclou només a 9 jurisdiccions. El Consell de la UE va presentar també una llista grisa formada per 62 territoris que s’han compromès a engegar reformes.
Són llistes insuficients, elaborades amb la màxima opacitat, amb criteris molt discutibles i amb fortes pressions. La pressió política i de la ciutadania ha trencat en part aquesta opacitat, aconseguint que es facin públics els compromisos dels diferents governs amb la UE.
D’altra banda, si la UE apliqués al seu territori els seus propis criteris, països com Irlanda, Luxemburg, Països Baixos o Malta haurien d’estar en la seva llista negra. Mentre en el cor de la pròpia UE hi hagi paradisos fiscals, serà difícil creure que puguin plantejar sancions ambicioses ni reformes.
A Espanya, aquest és un procés vital. El Govern ha d’apostar clarament contra l’evasió i l’elusió fiscal. La inversió espanyola cap als paradisos fiscals més agressius es va multiplicar per 4 i les grans empreses de l’Ibex-35 acumulen avui prop de 1.000 filials en aquests territoris.
Queda molt per fer, però, gràcies a la denúncia continuada d’aquestes pràctiques i de les seves nefastes conseqüències i a l’impuls de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària al costat d’altres col·lectius implicats, hem aconseguit que moltes Administracions locals s’hagin sumat a la iniciativa Zones Lliures de Paradisos Fiscals. Avui ho són més de 70 municipis de tota Espanya: Sevilla, Zaragoza, València, Barcelona, Tarragona, Girona, Sabadell, Terrassa o Badalona entre altres, així com Hèlsinki o París a Europa.
Des de la Plataforma per a una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària us animem a seguir denunciant als que promoguin o duguin a terme pràctiques d’evasió i/o elusió fiscal i a organitzar-vos contra els paradisos fiscals.
Exigim avui, als representants polítics del nostre país i a Europa, que facin el possible per abolir-los, amb accions com:
Establir una llista negra de paradisos fiscals basada en criteris objectius i exhaustius, sense ingerències polítiques.
Comprometre’s amb una transparència màxima a l’hora d’avaluar els compromisos que adquireixin els països de la llista grisa de la Unió Europea i transparència en el seguiment del seu compliment.
Crear sancions efectives contra els usuaris dels paradisos fiscals enumerats.
Obligar a les empreses i corporacions al fet que informin anualment de les seves inversions, beneficis i impostos pagats país per país, de manera que no puguin amagar els seus guanys.
Incorporar en totes les polítiques de contractació pública criteris que incentivin un comportament fiscal més responsable per part de les empreses licitadores i puguin considerar-se Zones lliures de Paradisos Fiscals.
El seu paradís fiscal, la nostra crisi!
#ForaParadisosFiscals

 

 

 

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes