Nota de premsa setmana d’acció global per l’abolició dels paradisos fiscals

2 abril 2017 | Categories: paradisos fiscals, Portada |

Setmana d’Acció Global

per l’Abolició dels Paradisos Fiscals

. Concentració el 3 d’abril a les 19h a la plaça Sant Jaume de Barcelona

. Més de 750 persones i 45 entitats han signat el manifest Acabem amb els paradisos fiscals

 

Coincidint amb el primer aniversari de la publicació dels papers de Panamà, el proper 1 d’abril comença una setmana d’acció global per acabar amb els paradisos fiscals. A Catalunya, la Plataforma per una fiscalitat justa, que integra 26 organitzacions, Oxfam Intermón, Attac i Global Alliance for Tax Justice convoquen una concentració el 3 d’abril a les 19h a la plaça Sant Jaume de Barcelona, sota el lema “Acabem amb els paradisos fiscals”.

Precisament, el de Barcelona és un dels 23 ajuntaments que han aprovat la moció per declarar-se Zona lliure de paradisos fiscals (ZLPF), una campanya impulsada per la Plataforma que està aconseguint que els consistoris incorporin criteris en les seves polítiques de contractació pública per incentivar una fiscalitat justa. Tot i que cal una lluita internacional contra els paradisos fiscals, i la Unió Europea hi juga un paper clau, els ajuntaments i altres administracions en poden reduir l’impacte amb un major control de les adjudicacions.

Informes del Sindicat de Tècnic del Ministeri d’Hisenda (Gestha) quantifiquen el frau fiscal a l’Estat espanyol entre el 20 i el 25% del PIB i els paradisos fiscals són una eina que ho permet. Totes les empreses de l’IBEX 35 tenen filials a paradisos fiscals i més de la meitat del comerç mundial hi passa. El darrer informe d’Oxfam Intermon revela que els principals bancs europeus guanyen un de cada quatre euros en paradisos fiscals, 25.000 milions.

En total, oculten més diner que el PIB del Regne Unit i Alemanya junts: 7,6 bilions de dòlars el 2015. Els paradisos fiscals són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Per tant, han de ser eradicats.

Per aconseguir-ho, cal que la societat es mobilitzi i pressioni a diferents nivells: per sumar encara més Ajuntaments a la campanya ZLPF; perquè la Llei de Contractació Pública, actualment en tràmit parlamentari, incorpori criteris per penalitzar empreses o bancs vinculats a paradisos fiscals; perquè la Unió Europea sancioni països o territoris que conservin el secret bancari, l’opacitat i realitzin dumping fiscal; perquè les empreses informin de la seva activitat i impostos pagats país a país; així com per exigir un Impost a les transaccions financeres i dissuadir el flux especulatiu. Fins ara, més de 750 persones a títol individual i més de 45 entitats i col·lectius s’han adherit a aquestes reivindicacions a través del manifest Acabem amb els paradisos fiscals.

En el marc de la setmana de mobilització global, a més de la concentració a la plaça Sant Jaume del 3 d’abril, dijous 6 d’abril a les 20h al cinema Texas hi haurà un cine-fòrum amb la pel·lícula “Mama, ya sé donde está el dinero” i un debat posterior amb el director Arturo Cisneros i Miguel Ángel Mayo, coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha Catalunya.

 

Un any dels Papers de Panamà, seguim igual pel que fa als paradisos fiscals?

El 3 d’abril ha estat escollit com a Dia mundial per l’abolició dels paradisos fiscals perquè es compleix un any de l’escàndol conegut com els Papers de Panamà. La filtració dels contractes del bufet d’advocats Mossack Fonseca va tenir conseqüències directes inimaginables, com la dimissió del president islandès o del Ministre espanyol Manuel Soria. Arran dels fets, el Parlament europeu va endegar una nova comissió de treball que s’afegeix a l’existent pel cas LuxLeaks. Actualment, s’hi debat l’aprovació d’un llistat únic de països considerats paradisos fiscals d’aplicació a tot Europa. Tot i això, cal una major mobilització social per a què el rebuig als paradisos fiscals no perdi posicions dins l’agenda política europea, com ha passat amb iniciatives com l’Impost a les Transaccions Financeres Internacionals (Taxa Tobin), pendent encara de ratificació per part dels estats europeus des de la seva recuperació com a proposta política l’any 2009.

Setmana d’Acció Global per l’Abolició dels Paradisos Fiscals
Dia i hora: 3 d’abril a les 19h
Lloc: plaça Sant Jaume de Barcelona

El 6 d’abril Cine-fòrum “Mama, ya sé donde está el dinero” amb el director
Arturo Cisneros i Miguel Ángel Mayo, coordinador de Gestha Catalunya
al cinema Texas (Carrer de Bailèn, 205, 08037 Barcelona).

 

Contacte de Premsa: Gemma Fàbrega / 686998442

Per a més informació: http://manifest.fiscalitatjusta.cat/index.html

 

Entitats que donen suport a la Plataforma:

OXFAM INTERMON, AICEC-ADICAE Catalunya, ATTAC ACORDEM, CCOO DE CATALUNYA, CONFAVC (Confederació d’AAVV de Catalunya), CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat),  CRISTIANISME I JUSTÍCIA – Fundació Lluís Espinal, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social),  ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA, Economistes en acció (Grup Economia Social del Col·legi d’economistes), FETS (Finançament Ètic i Solidari), PROJECTE FIARE, JOVES D’ESQUERRA VERDA (JEV), L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), MLP (Moviment Laic i Progressista), PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), SINDICATO DE TÉCNICOS DEL MINISTERIO DE HACIENDA (GESTHA), UCC (Unió de Consumidors de Catalunya), UGT DE CATALUNYA.

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes