La Comissió Europea cedeix a les pressions dels EEUU

25 abril 2015 | Categories: Portada, transgènics, TTIP |

Blat de moro transgènic

 

La Comissió Europea cedeix a les pressions dels EEUU en el TTIP i agilitza l’entrada de transgènics dins Europa

La nova proposta de Regulació sobre importació d’organismes modificats genèticament (OMG) de la Comissió Europea desmenteix les seves afirmacions de que no es plegaria a les pressions dels EEUU sacrificant preocupacions ambientals i de salut en pro del lliure comerç.

La Comissió Europea ha afirmat reiteradament que els transgènics quedarien fora de les negociacions del Tractat de Lliure Comerç amb els Estats Units (TTIP en anglès), i que aquest acord en cap cas posaria en perill la seguretat dels aliments dins la Unió Europea[1]. No obstant, la proposta de normativa de la Comissió de 22 d’abril de 2015 constitueix un clar intent d’agilitzar l’entrada d’OMG dins la Unió Europea, i eliminar d’un cop la possibilitat que els governs puguin prohibir l’entrada d’aquest tipus de productes dins el seu territori per raons ambientals o de seguretat alimentària.

La proposta de Reglament de la Comissió es presenta com un avenç en la “democratització” de les decisions europees sobre importació d’ OMG, però en realitat suposa un clar retrocés encaminat a agilitzar el procés europeu d’autorització. El més greu, no obstant, es que elimina la possibilitat de que els països s’aferrin a la clàusula de salvaguarda que ha permès als governs fins hores d’ara respondre a les legítimes preocupacions ciutadanes per qüestions de salut i medi ambient.

El procés d’autorització d’OMG dins la Unió Europea permet a la Comissió donar llum verda a un producte modificat genèticament si hi ha falta d’acord del Consell. La Comissió ha utilitzat de manera sistemàtica aquesta prerrogativa, aprovant nous OMG sense comptar les objeccions dels governs i de la ciutadania europea.[2]

La proposta de Reglament de la Comissió reconeix aquest dèficit democràtic i proposa canviar les normes existents, eliminant de la regulació comunitària la dita clàusula de salvaguarda i permeten contràriament als països prohibir l’ús d’OMG amb fins alimentaris. Tot això amb el pretext de retornar als països la capacitat de decisió.

A primer cop d’ull sembla positiu, però no és així si s’analitza la lletra petita. La nova normativa ni tan sols cita el principi de precaució i no permet en cap cas als governs fer al·legacions ambientals ni de salut per prohibir un OMG dins el seu territori. A més, estableix que tota prohibició restarà supeditada a unes normes internacionals comercials (sobre no discriminació a les importacions, per exemple), que pràcticament dificultaran qualsevol decisió en aquest sentit. En cas d’aprovació, la proposta de Reglament consolidaria un procés d’autorització de la qual la darrera decisió es sostrau al control democràtic i què atorgaria major pes decisori als dictàmens de l’Agència Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA), els conflictes d’interès de la qual han estat fortament criticats pel Parlament Europeu.[3]

Paral·lelament, la Comissió està mesurant la possibilitat d’aprovar en els pròxims dies l’entrada dins la Unió Europea de 17 nous OMG per al consum humà o animal. Els nous OMG inclouen varietats de blat de moro i de soja tolerants a diferents herbicides, inclòs el glifosat, classificat recentment per l’Organització Mundial de Salut com a probable cancerigen.[4]

També està previst renovar l’autorització del NK-603, un blat de moro transgènic l’aprovació del qual va ser molt controvertida al 2007, al revelar-se l’existència de dades que suggerien la seva possible toxicitat.[5] La Comissió podria donar llum verda, a més a més en els propers dies, a l’entrada en Europa de varis OMG dels denominats de trets “combinats”, que incorporen varis caràcters transgènics. Aquests OMG han estat desenvolupats per la indústria en resposta a la proliferació de “súper plagues” i males herbes resistents als pesticides utilitzats en els cultius transgènics, i cercenen la dependència agrícola dels agroquímics tòxics i la seva acumulació en els aliments. D’altra banda, en l’avaluació d’aquests productes no s’han tingut en compte els efectes sinèrgics que podrien produir-se al combinar-se varis d’aquests trets en una mateixa varietat.

Totes aquestes propostes estant sent considerades en Brussel·les des de fa algun temps, però resulta significatiu el fet que la Comissió agilitzi la seva tramitació justament coincidint amb l’inici de la 9ª ronda de negociacions del TTIP a Nova York, i segurament aquesta coincidència no és causal. Fins ara, un procés més rigorós i lent d’autorització en la Unió Europea ha suposat la pèrdua d’un important mercat per a les exportacions agrícoles més importants dels EEUU (la soja i el blat de moro),   per la qual cosa obrir els mercats europeus a les exportacions estatunidenques de transgènics és un dels objectius de les negociacions del TTIP. Es tractaria, ni més ni menys, d’una mostra de bona voluntat per part de la Comissió Europea, que es plega a les demandes dels Estats Units -i de la pròpia agroindústria europea- pel que fa a regulació i aprovació d’OMG.

La proposta de Reglament hauria de sotmetre’s encara a un llarg procés de debat i aprovació per part del Parlament i del Consell Europeu. Per tot això, les organitzacions signants reclamen la retirada de la proposta de normativa sobre autorització de transgènics i no sacrifiqui la sobirania alimentaria, la salut dels ciutadans i el medi ambient a les exigències del lliure comerç[6].

Contacte amb la premsa:

Sandra Espeja (Amigos de la Tierra), 691 47 13 89  agricultura1@tierra.org

Gabriela Vázquez (Ecologistas en Acción),  635 170 495,  g.vazquez.ca@gmail.com

Organitzacions, grups i col·lectius que firmen la nota de premsa:

Plataforma Rural

ACSUR-Las Segovias; Amigos de la Tierra;Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (CERAI); ColectivoTierra de Campos; Colectivos de Acción Solidaria (CAS); Confederación Española de Consumidores y Usuarios (CECU); Coordinadora de Organizaciones deAgricultores y Ganaderos (COAG); Ecologistas en Acción; Emaús Fundación Social; Entrepueblos; Fundación Global Nature; GRAIN; Movimiento de Jóvenes Rurales Cristianos; Movimiento Rural Cristiano; Mundubat; Perifèries; Sindicato de Obreros del Campo (SOC-SAT); Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE); SODePAZ; Universidad Rural Paulo Freire (URPF); Justicia Alimentaria Global-VSF; Xarxa de Consum Solidari

Campanya estatal NO al TTIP

Acció JoveÀgora Nord SudAlba Sud

Aliança per la Sobirania Alimentària a Catalunya (ASAC)

Alianza Española contra la Pobreza

Alternatiba

Alternativa d’Intercanvi amb els Pobles Indígenes

Alternativa Republicana

Alternativa Socialista (Cli-As)

Associació De Consumidors I Productors La Magrana Vallesana

Amigos de la Tierra

APDHA, Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía

Aragón No al TTIP (Amigos de la Tierra, ATTAC en Aragón, CCOO Aragón, CERAI, CGT, Comité de Solidaridad Internacionalista, Chunta Aragonesista, Ecologistas en Acción Zaragoza, Equo, Izquierda Anticapitalista, Izquierda Unida, Marchas por la Dignidad en Aragón, Marea Blanca Aragón, PCE-Aragón, Plataforma por la Auditoria de la Deuda Zaragoza, Podemos, Puyalón de Cuchas, UAGA-COAG y UGT Aragón)

Asamblea 15M Bizkaia

Asamblea 15M del Noroeste (Madrid)

Asamblea 15M Huelva

Asamblea 15M Medio Ambiente Sol

Asamblea Popular 15M La Conce

Asamblea Popular Chamanorte (Madrid)

Asamblea Popular 15M de Hortalez

Asamblea Popular 15M de Tres Cantos

Asemblea Popular 15M de Usera

Asemblea Popular 15M Villa de Vallecas

Asemblea Popular 15M de Arganzuela (Madrid)

Asemblea Popular 15M Retiro

Asembleas de Pueblos y Barrios de Madrid, 15M

Asembleas Populares 15M Ciudad Lineal

Asociación Banyoles Solidária Ongd

Asociación Cultural Lo Que Somos

Asociación Progresistas de Extremadura

Asociación Vecinal de la Madalenade Zaragoza

Assamblea La Floresta

Associació Arduinna

Associació Catalana de Defensa de la Sanitat Pública (ACDSP)

Associació de Naturalistes de Girona (ANG)

Associació Nexes Socials

Associació Nova Era

Associació Salut I Agrogeologia

Associació La Xixa Teatre

ATTAC España

Attac Acordem

Attac Catalunya

Attac Navarra/Nafarroa

Attac Oviedo

Baladre

Barcelona en Comú

Brigades Internacionals de Pau

Ca la Dona (Barcelona)

Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

CAPS (Centro de Análisis y Programas Sanitarios)

Casal de Alba de Catalunya

CCOO

CECU

Centre D’estudis Sindicals

Centre Internacional Escarré pera les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN)

Centre per a la Sostenibilitat Territorial– CST

CGT – Sección sindical de la ONCE Madrid

Col·Lectiu Mostassa

Comissions Obreres de Catalunya (CC.OO.)

Comitè 1er. de Desembre -Plataforma Unitària d’ONG-SIDA

Confederación General del Trabajo (CGT)

Confederación Intersindical

Confederación Pirata (Piratas de Andalucía;Piratas de Aragón; Piratas de Extremadura; Piratas de Galicia; Piratas de la Comunidad Valenciana; Piratas de La Rioja; Piratas de Madrid; Pirates deCatalunya)

Conferencia Española de Religiosos

Consell de la Joventut de Barcelona

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC)

Constituents 15m

Convocatoria Civica

Cooperacció

Cooperativa de consum ecològic de La Sagrera 30 Panxes

Cooperativa de Consum El Senglar de La Floresta

Coordinadora d’ONG pel desenvolupament, la defensa dels drets humans i la pau de Tarragona

Coordinadora d’ONG solidàries deles comarques gironines i l’Alt Maresme

Coordinadora d’Usuaris de laSanitat

Coordinadora de ONG para el Desarollo

Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG)

Coordinadora Dóngd I Ams De Lleida

Coordinadora Ecologista de Asturias

Coordinadora Valenciana de Ongd

Coordinadora Vallès Occidental

CRIC-Revista Opcions

Decrece Madrid

Depana

Diversidad Mundial

ECOAR – Espacio de (Contra)discurso, Construcción y Coordinación de Alternativas y Respuesta Social

Ecologistas en Acción

Economía del Bien Común

Economistas sin Fronteras

Educació Per l’Acció Crítica (EDPAC)

El Huerto del Pozo

Encuentros del Vinalopó Sax, Alicante

Entrepueblos-Entrepobles-Entrepobos-Herriarte

EQUO

EQUO Leòn

Esquerres Pel Sísí

Éxodo

Ezkerra

FACUA – Asociación de Consumidores y Usuarios en Acción

Federación Aragonesa de Solidaridad

Federació d’Associacions de Veïnsi Veïnes de Barcelona (FAVB)

Federación de Servicios a la Ciudadanía (FSC-CCOO)Federación de Comités de Solidariedad con Africa Negra-UmoyaFederación Española de Ingeniería Sin Fronteras (ISF)

Floresta Indignada Actua

Foro Ético

Frente Cívico “Somos Mayoría”

Frente Cívico Somos Mayoría de A Coruña

Fundación Hijos del Maíz

Ganemos Las Palmas GC

Greenpeace

Grupo de Investigación enDerechos Humanos y Sostenibilidad-Cátedra UNESCO de Sostenibilidad UPC

Grupo de Trabajo Noviolencia 15mSol

Hasiera — Baltistan Fundazioa

HackLab Pica Pica

HuertAula de AgroecologíaCantarranas (Universidad Complutense de Madrid)

ICV-EUA

Identidade Galega

Iniciativa por la SoberaníaAlimentaria de Madrid

Iniciativas de Cooperación Internacional para el Desarrollo – Icid

Institut de Drets Humans de Catalunya

Intersindical Aragón

Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)

Intersindical Valenciana

Izquierda Abierta

Izquierda Anticapitalista

Izquierda Unida (IU)

Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya

Joves d’Esquerra Verda

Justicia Alimentaria Global-VSF

Juventudes Andalucistas

L’Assemblea de Cambrils

Lafede.cat

La Magrana Vallesana

La pirenaica digital

La Xarxa Socialista Unificada De Catalunya

Lliga Per A La Defensa Del Patrimoni Natural-Depana

Marea Ciudadana de Asturias

Marxa Mundial de Dones –Catalunya

Medicus Mundi Catalunya

Medicus Mundi España Federación de Asociaciones (FAMME)

Mesa de la Ría de Huelva

Movimiento “Anticapitalistas”

Movimiento social y politico Recortes Cero

Partido Animalista – PACMA

Mesa en Defensa de la Sanidad Pública de Madrid(MEDSAP)

NO al TTIP d ‘Alacant

NO al TTIP El Bierzo

Observatori DESC

Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

Observatorio por la Autonomía ylos Derechos de los Pueblos Indígenas en Colombia

Paraguay Resiste en Madrid

Partido Comunista de España (PCE)

Partido Republicano Región de Murcia

Patrulla Ambiental del Pas 15m de Cantabria

PCEML

Plataforma 2015 y más

Plataforma Aigua és Vida

Plataforma “Asturias No a los Tratados de Libre Comercio”

Plataforma Aturem el Fracking

Plataforma Ciudadana

Plataforma Ciudadana de Brunete

Plataforma Ciutadana en defensade les Terres del Senia

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona (PAH)

Plataforma Local de las Marchas de la Dignidad de Pontevedra

Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute (PACD)

Plataforma Delta Viu per la recuperació dels espais agraris i naturals del Delta del Llobregat

Plataforma por La Escuela Pública, Laica y Gratuita – Burgos

Plataforma por un Nuevo Modelo Energético (integrada por 309 organizaciones)

Plaza de los Pueblos del 15M (Madrid)

PODEMOS (PODEMOS Delegación en el Parlamento Europeo; PODEMOS – Círculo Águilas; PODEMOS Círculo de Chamberí-Moncloa; PODEMOS Circulo de Cooperación Internacional; PODEMOS – Círculo Elche; PODEMOS – Círculo El Prat; PODEMOS – Círculo Getafe; PODEMOS – Círculo Marratxí; PODEMOS – Círculo Nicaragua; PODEMOS – Círculo Sindical; Podem Barcelona)

Poble Lliure

Procés Constituent

PSUC VIU

RED ALDABA- Asociación de Desarrollo Local, Turismo, Cultura, Patrimonio, Artesanía y Medio Ambiente

Red Ciudadana Partido X

Red de Huertos UrbanosComunitarios de Madrid

Revista Soberanía Alimentaria,Biodiversidad y Culturas

Revolución de los Payasos 2013

SETEM

Sindicato ESK de Euskal Herria

Sindicato Único de Burgos de la CGT

Sindicato Único de Trabajadores Solidariedad Obrera

Sindicato Unitario de Andalucía

Socialismo 21

Som Energia

Som Lo que Sembrem

SUDS

Unión de Pagesos

Unión de Uniones

U.S.O. Illes Baleares

Unión Sindical Obrera (USO)

Unificación comunista de España (UCE)

Vall de Can Masdeu

X.net

Xarxa d’Economia Solidària

Xarxa Feminista (Barcelona)

Xarxa Socialista Unificada de Catalunya

Zona Izquierda

 

Altres organitzacions/col·lectius:

Aragón sin Transgénicos y hacia la Soberanía Alimentaria

ASAP-Cat

Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià

Les Reperes Motivades

Plataforma Andalucía Libre de Transgénicos

Red de Semillas

NOTES:

[1] Diari Público. Els transgènics quedaran fora del tractat comercial entre UE i EEUU. Disponible a: http://www.publico.es/internacional/transgenicos-quedaran-fuera-del-tratado.html

[2] Un clar exemple d’això es el blat de moro insecticida Bt 176 cultivat a Espanya durant 7 anys, autoritzat por la Comissió Europea amb 13 vots del Consell en contra, cap a favor i la oposició rotunda del Parlament Europeu, que va criticar que “les consideracions de tipus comercial hagin dominat tan òbviament el procés de presa de decisions”.

[3] Corporate Europe Observatory. The European Parliament demands stricter regulation of conflicts of interest at EU’s food safety authority. 3rd. April 2014. Disponible a: <http://www.corporateeurope.org/pressreleases/2014/04/european-parliament-demands-stricter-regulation-conflicts-interest-eus-food>

[4] International Agency Research on Cancer. IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides. Publicat el 20 de març de 2015. Disponible en anglès: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf

[5] De Vendomois JS, Roullier F, Cellier D, Séralini GE. A comparison of the effects of three MG corn varieties on mammalian health. Int J Biol Sci. 2009; 5:706–26.

[6] Vegeu: https://www.opendemocracy.net/ournhs/john-hilary/ttip-denial-in-face-of-defeat

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes