Mobilització a Madrid contra el desmantellament i la privatització de la sanitat pública

Albert Batiste Triadó – ATTAC Acordem

Mentre a Catalunya els moviments socials contra les retallades i la privatització dels serveis públics estam cel.lebrant el daltabaix electoral de la dreta de CiU-al que la nostra lluita ha contribuït sens dubte-, a Madrid els mateixos moviments estan portant a terme una dura confrontació contra la nova onada d’atacs a la sanitat pública empresos per la dreta del PP.

En efecte, des de fa dies hi ha tancaments del personal a més de 20 hospitals i centres de salut de Madrid i el seus voltants; un miler de metges de la sanitat pública han firmat una carta de protesta; els dies 26 i 27 de novembre hi ha hagut una vaga a aquests centres, convocada tant pels sindicats de classe com per les associacions de professionals, amb més d’un 80 % de seguiment, vaga que es repetirà els propers dies 4 i 5 de desembre; i ahir dimarts 27 hi va haver una manifestació multitudinària pel centre de Madrid en defensa del caràcter públic de la sanitat.

El motiu de les protestes és la inclusió en els pressupostos de la Comunidad (que governa el PP), d’un pla que contempla la privatització total de la gestió de sis hospitals -on ja estava privatitzat el funcionament i ara es privatitzarà també la gestió del personal, que passarà a estar contractat per empreses-, l’eliminació o pèrdua del caràcter  generalista de dos hospitals -el més conegut el de La Princesa-, i la venda a una multinacional d’un hospital de la xarxa pública gestionat en règim de concessió.

El pla també inclou la privatització de la gestió de 27 centres de salut -els equivalents als CAP de Catalunya- i l’adopció del repagament d’un euro per recepta que ja coneixem a Catalunya.

Des de Catalunya, si bé en algunes de les mesures la dreta catalana va pel devant, hem de veure el pla del govern madrileny com una anticipació del que ens espera si Convergència i Unió continua aplicant la seva política de retallades -que tant a Madrid com aqui no és més que l’estratègia neoliberal ja aplicada a altres llocs d’Europa i del món-.

En efecte, l’anunciada desmembració de l’Institut Català de la Salut no és més que el primer pas cap a la seva privatització que, com veiem a Madrid, la farien en dues fases: primer, externalitzar els serveis i el funcionament, i segon, privatitzar el personal. Privatització que, com a Madrid, inclouria tant hospitals -Bellvitge, Vall d’Hebrón, etc.- com centres d’assistència primària.

També a Madrid i a Catalunya són les mateixes les empreses que, com voltors, planegen sobre aquestes iniciatives dels governs de dretes esperant rebre’n els fruits aprofitables. Les principals són:

–        Capio, en mans d’un fons de capital risc britànic radicat a Luxemburg, que gestiona 28 hospitals a les CCAA de València, Madrid i Castella la Manxa.

–        USP-Quirón (ens sona als catalans?), en mans d’un fons d’inversió britànic, que gestiona 12 hospitals (entre ells uns quants a Catalunya) i 24 centres de salut.

–        Ribera Salud, grup que integra a les asseguradores Adeslas i Sanitas junt amb la Caja de Ahorros del Mediterráneo i Bankia -bancs avui intervinguts per l’estat- , la societat Criteria de La Caixa i una asseguradora de Regne Unit; que gestiona hospitals a Madrid i València.

També podem establir paral.lelismes entre els personatges que es mouen entre la sanitat pública i la privada i fan de “submarí” per fomentar la privatització. A Madrid, el més important és Antonio Burgueño, avui director general d’hospitals de la Comunidad i abans executiu de les empreses Adeslas i Capio. Personatge que no ha arribat, però, a la caradura del “nostre” Josep Prat -avui feliçment destituït gràcies a la pressió dels moviments ciutadans- que durant un any va compatibilitzar la direcció de l’Institut Català de la Salut amb la pertinença al consell d’administració de l’asseguradora USP.

Hem de solidaritzar-nos, doncs, amb la lluita dels madrilenys contra el desmantellament i la privatització de la sanitat publica, i aprofitar-nos els uns de les experiències dels altres, ja que l’adversari que tenim al devant és el mateix.

Més informació sobre la lluita de la sanitat a Madrid:

Federación de asociaciones en defensa de la sanidad pública

http://www.fadsp.org/

Diari El País

https://www.acordem.org

ATTAC Madrid

www.attacmadrid.org

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes