Resposta ciutadana a les mesures de desmantellament i privatització de la sanitat del govern de Convergència i Unió

Albert Batiste – ATTAC ACORDEM

El Govern de Convergència i Unió continua desplegant les mesures del seu programa ocult (no explicitat en el programa electoral) pel que fa a la sanitat pública, que segons hem argumentat anteriorment en aquesta web, amb l’excusa de les retallades per la crisi econòmica amaga el desmantellament i privatització del sistema sanitari públic.

Les darreres actuacions han estat l’aprovació al Parlament (amb el suport del Partit Popular) de l’anomenat “ticket moderador” d’un euro per recepta, i l’inici del desmantellament de l’Institut Català de la Salut (organisme públic que inclou els hospitals més grans -Vall d’Hebron, Bellvitge,….- i la majoria de centres d’assistència primària de Catalunya).

El pagament d’un euro per recepta és una mesura no pas moderadora (les receptes les fan els metges i no els pacients) si no recaptatòria, un impost a la malaltia injust ja que recaurà sobre la població amb més necessitats d’assistència i amb menys poder adquisitiu (jubilats, malalts crònics) que hauran de re-pagar el que ja paguen amb els impostos.

El desmantellament de l’ICS per tal de fragmentar-lo en petites empreses (públiques?) que funcionaran amb concerts amb la Generalitat, significarà l’extensió a tota la sanitat catalana del sistema de concerts públic-privats que ja ha demostrat els seus inconvenients per la pèrdua d’economies d’escala i, sobre tot, per la manca de transparència i de control democràtic del seu funcionament, que dona peu a pràctiques de malbaratament del diners públics i, segurament, de corrupció (per a més informació, podeu consultar les anteriors entrades d’aquesta web “Estallido de corrupción en la sanidad catalana” del 24 de gener i “Opacitat i sospites de corrupció a la sanitat concertada catalana” del 28 de febrer).

Però, aquestes mesures antisocials no s’estan prenent sense oposició ciutadana. Existeix una àmplia mobilització de grups d’usuaris, professionals, sindicats i partits polítics, associacions, medis de comunicació i ciutadans en general per tot Catalunya, que dins de la lluita general contra les retallades, ha aconseguit ja algunes victòries (mantenir oberts alguns CAPs, dimissió d’alguns càrrecs, i frenar relativament les retallades en els pressupostos del 2012).

Entre les actuacions que s’han fet darrerament, volem destacar-ne dues:

  • La valenta i documentada campanya de denúncia de les corrupteles en la sanitat concertada que està desenvolupant el diari digital Cafè amb llet, en especial els seus vídeos “El major robatori de la història de Catalunya” i “Carta oberta al President de la Generalitat” que es poden veure a la seva web: www.cafeambllet/com/press
  • L’acte de presentació de la Iniciativa penal popular (IPP) contra les polítiques del Departament de Salut que impulsa una plataforma que integren molts col.lectius i associacions (entre elles ATTAC Acordem), que amb el lema “Fem salut: Boi i Mas als tribunals” es va cel.lebrar el passat dia 10 de març, amb un gran èxit d’assistència i d’acompliment dels objectius de la plataforma (sumar-se a les denúncies presentades per famílies afectades per les retallades, recollida de signatures d’adhesió a la IPP, campanya de presentació d’escrits individuals de queixa devant de la Generalitat). Després de l’acte es va fer una manifestació fins a l’Audiència provincial.
  • La presentació als tribunals d’una denúncia contra la Generalitat per l’atemptat al dret a la salut que representen les retallades de serveis i personal i les interessos dels seus càrrecs en la sanitat privada, per part de PARS (plataforma d’afectades per les retallades en sanitat) integrada per vàries associacions veïnals i ciutadanes.

Per ampliar la informació es poden consultar les webs:

http://www.iniciativapenalpopular.org/

http://www.dempeusperlasalut.wordpress.com/ (entrada del dia 11 de març)

http://www.democraciarealya.es/ (entrada del dia 23 març)

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes