Opacitat i sospites de corrupció a la sanitat concertada catalana
28 febrer 2012 | Categories: Destacats, Portada, privatitzacions, Sanitat, Serveis públics |
Albert Batiste Triadó. ATTAC Acordem
Des de ATTAC ACORDEM no ens cansem de denunciar la gran mentida de la falta de diners, que utilitzen com a argument els que defensen el desmantellament dels serveis públics que s’està produïnt a Catalunya.
Els senyors Mas, Mas Collel, Ruiz i altres executors de les retallades tenen on anar a buscar els diners per a mantenir i millorar els serveis públics: a la gran bossa de frau i evasió fiscal (sobre tot de les grans fortunes i empreses, moltes d’elles radicades a Catalunya), i utilitzant les competències que els hi atorga l’Estatut per a aplicar una imposició justa, progressiva i solidària en la que paguin més els que més tenen (al revés del que està fent el govern, que suprimeix impostos als rics -successions- i s’inventa repagaments i taxes que afecten sobre tot a les classes amb menys poder adquisitiu).
Però, en el cas de la sanitat, hi ha un altre lloc on es pot anar a buscar recursos: acabant amb el malbaratament i possible desviament dels diners públics per part d’algunes empreses i gestors de la sanitat concertada.
En efecte, el model de concertació públic-privat de la sanitat catalana facilita, si no hi ha un control estricte per part dels polítics i organismes que ho han de fer, el mal ús dels diners de tots.
Segons una valenta i documentada investigació feta per el diari digital “Cafè amb llet”, centrada sobre l’empresa privada Corporació Salut Maresme-La Selva, que gestiona els hospitals de Blanes i Calella amb concert amb el departament de Salut, es sospita que s’han produït malbarataments en l’adjudicació de serveis a empreses externes amb interessos dels propis gestors hospitalaris, i despeses injustificades sobre les que hi ha una total opacitat.
Durant la seva investigació, basada en l’estudi dels pressupostos de l’entitat dels darrers quatre anys, els periodistes de Cafè amb llet han demanat -i no han obtingut- els rebuts o les justificacions d’importants despeses de l’esmentat centre hospitalari -uns dos milions i mig d’euros en estudis, representació, etc. en els darrers 4 anys-, ni tampoc informació sobre els sous dels gerents i alts càrrecs. La negativa d’informació ha estat tant per part dels gestors de la CSMS, com dels polítics que haurien de controlar-los -els alcaldes dels ajuntaments integrats-, amb l’argument de que al ser empreses privades no tenen per què facilitar aquesta informació. Es dona la coincidència de que alguns d’aquests polítics són, o han estat, gestors d’aquestes empreses a les que han de controlar, i a l’inrevés -antics polítics reconvertits en gestors-.
L’opacitat i les sospites de corrupció han donat peu a que s’obrin investigacions per part de l’Oficina Antifrau, concretament a Carles Manté -recentment dimitit com a gerent de la CSMS- i a Ramón Bagó -impulsor de la Corporació quan era alcalde de Calella, i al mateix temps propietari d’empreses de subministre de serveis sanitaris-.
El cas de la Corporació Maresme-Selva no és l’únic cas de gestió opaca i sospitosa de corrupció en la sanitat concertada, si no un més entre altres -el més conegut, el del grup INNOVA a Reus que està sent també objecte d’una investigació-, que fan que estigui sota sospita el propi model sanitari de concertació públic-privada.
Tanmateix, i a pesar d’això, el Departament de Salut segueix en la seva intenció d’estendre aquest model a tota la sanitat catalana, desmembrant l’Institut Català de la Salut (organisme que agrupa els hospitals i Centres d’assistència primària de titularitat pública) en vàries empreses autònomes que funcionaran amb aquest sistema de concertació. El primer pas, la separació de l’ICS de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i d’un conjunt de Centres d’assistència primària de la província de Girona, es portarà a terme -si els ciutadans no ho impedim- durant l’any 2012. D’aquesta manera, s’incrementarà la opacitat i es disminuirà la capacitat de control de la societat sobre els diners de tots que s’inverteixen en la sanitat.
Cal felicitar als companys de Cafè amb llet per la tasca realitzada i animar-ĺos a que continuïn en aquest camí; i continuar difonent entre tots els arguments dels que defensem una sanitat pública i de qualitat i les iniciatives per a preservar-la.
Las informació detallada de la investigació està a: