Les agències de rating a la banqueta

8 gener 2012 | Categories: crisi, denúncia, especulació financera, mobilitzacions, Portada |

Les agències de qualificació creditícia o de rating vénen valorant i qualificant la solvència del deute sobirà dels països, aquest exercici està en la base de les preocupacions dels governs i ciutadans, especialment després de la crisi financera i el crash del 2008

El mercat internacional del rating ho conforma en la seva gran majoria un oligopoli de  3 societats privades:  Moody’s, Standard and Poors i Fitch, que acaparen el 90% del mercat. Són aquestes mateixes agències, a través de les seves sucursals a Espanya, les quals vénen qualificant el deute espanyol.

Diverses associacions i organitzacions polítiques ( Observatori DESC, ATTAC, IU, IC-V, EUiA, ERC) promouen, des de fa més d’un any, una querella contra aquestes agències constituint-se com acusació popular. La part querellant està representada per prestigiosos advocats que vénen prestant el seu suport a organitzacions d’esquerra i moviments ciutadans.

La decisió judicial ha de valorar si aquest mecanisme de qualificació està sent usat per a alterar el preu dels diversos productes financers, en concret de l’emissió de deute sobirà, i això creant un estat d’opinió i direccionant el mercat.

El que sí està comprovat és que aquestes societats del rating estan participades accionarialment per grans grups i magnats econòmics i que vetllant tradicionalment pels interessos de les corporacions que els contracten, actuen en canvi en contra dels governs a través d’haver imposat globalment el seu criteri en la qualificació del deute sobirà.

Aquestes agències, que es diuen  imparcials, objectives i independents; en realitat vénen donant mostres d’estar al servei de diversos grups econòmics, això en detriment de la solvència dels estats. I és que per a aquestes agències, la solvència d’un país, regió o municipi s’amida en funció dels avantatges que poden oferir als especuladors i de la seva predisposició a restringir la despesa social. Mentre més disposició dels governs a congelar pensions, flexibilitzar les relacions laborals, o disminuir les seves prestacions públiques en general, més confiança oferiràn als ulls dels avaluadors.

No obstant això l’acció d’aquestes agències ve actuant com afavoridora de la inestabilitat financera i de la crisis sistèmica, amb els riscos que això comporta.

Event per la seva difusió al Facebook

https://www.facebook.com/events/304664146243208/

Us adjuntem tambè alguns documents sobre les agències de qualificació creditícia editats en la nostra web:

http://www.acordem.org/2011/03/28/las-agencias-privadas-de-calificacion-del-riesgo-ante-los-tribunales/

http://www.acordem.org/2011/08/02/%c2%bfquienes-son-los-duenos-de-las-agencias-de-rating/

http://www.acordem.org/2011/07/24/%c2%a1indignante-anticorrupcion-pide-archivar-la-causa-contra-las-agencias-de-rating/

http://www.acordem.org/2011/09/03/el-juez-rechaza-la-querella-contra-las-firmas-de-rating/

http://www.acordem.org/2011/09/03/el-juez-rechaza-la-querella-contra-las-firmas-de-rating/

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes