Cicle de conferències: On vas Europa?

17 gener 2019 | Categories: ciutadania, convocatòries, Portada, Unió Europea |

 

Introducció

El cicle d´actes que es desenvoluparan entre el 30 de gener i el 27 de març de 2019, te per objecte avançar en la comprensió de les causes que han situat a la UE, en la cruïlla en la que es troba actualment.

Els diferents actes, es centraran en la relació existent entre les polítiques desenvolupades per la UE i el desenvolupament de la crisi econòmica que encara patim. Quin es el paper que la UE pot jugar en el context mundial, quines son les polítiques que pot i deu implementar front el fenòmen dels moviments migratòris i el creixement de l´extrema dreta i finalment, en quina mesura son compatibles la UE i la pervivència dels Estats/Nació.

Jornades del cicle:

L´Europa del capital i la crisi: 30 de gener, 19 h. Centre Cívic La Sedeta.

La crisi econòmica que esclata l´any 2008, no es un aconteixement ni imprevisible, ni inevitable. El desenvolupament de la UE, les polítiques neolliberals, la manca d´una oposició forta i la incapacitat de l´esquerra per elaborar una alternativa vàlida, ens obliga a reflexionar sobre els motius de que tot allò hagi estat possible.

Ponents: Carlos Sánchez Mato, membre d’Attac i responsable de polítiques públiques d’IU  i Ramón Franquesa, professor d’economia mundial de la UB

La Unió Europea al món: 13 de febrer, 19 h. Centre Cívic La Sedeta

Europa es una petita península del continent euroasiàtic que no te matèries primes, amb una població envellida i un passat colonialista que condiciona el seu present. Els principis ètics que provenen de la seva cultura tradicional es troben en crisi pel valor absolut que ha adquirit el diner i la competència amb altres cultures veïnes.

Ponents: Enrique Seijas, Activista d’ATTAC  i Jérôme Duval, activista i membre del Comité per a l’abolició dels deutes il·legítims-CADTM

L’Europa fortalesa: 27 de febrer, 19 h. Centre Cívic La Sedeta

Així es refereix la classe política a la possibilitat de tancar les portes de l´UE a les migracions procedents d´Africa i del món àrab en guerra. Però, És possible blindar les fronteres? Es possible col·laborar en el desenvolupament dels països emisors perquè les seves poblacions no hagin d´emigrar, Europa pot subsistir sense emigrants ?

Ponents: Andreu Domingo, demògraf i sotsdirector del centre d’estudis demogràfics de la UAB  i Anna Palou, periodista i membre de STOP Mare Mortum.

La progressió de l´extrema dreta: 13 de març, 19 h. Centre Cívic La Sedeta

L´enfortiment dels partits d´extrema dreta es nodreix del vot dels grups socials més enfeblits per la crisi. Reneix l´enemic exterior, la por al diferent, la creença de que la culpa de la crisi la te l´emigrant, el rebuig a altres cultures etc… Un conjunt d´idees falses però efectives per ocultar les causes reals de la crisi i per posar en qüestió els principis fonamentals de la democràcia.

Ponents: Lidia Falcón: advocada, periodista, filòsofa i feminista. Paola lo Cascio: professora d’història contemporània UB i membre de Catalunya en comú.

Europa i el futur de l´Estat/Nació: 27 de març, 19 h. Centre Cívic La Sedeta

L´Estat/Nació es indissociable del concepte de sobirania. Però, en un moment en que una gran part de la sobirania real l’ostenten les corporacions globals o bé s´ha transferit a institucions supraestatals i en que la majoría de la població es concentra en grans metropolis, Segueix sent un instrument vàlid per representar el poder i gestionar els interessos de les societats ?

Ponents: Joan Botella: President de Federalistes d’Esquerres i catedràtic de ciència política de la UAB. i Emmanuel Rodríguez: sociòleg, historiador i editor de Traficantes de sueños

Etiquetes: .

Asóciate

Esdeveniments

Videos recomanats

Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Quinta jornada Cicle On vas Europa? El futur de l'estat nació Quarta jornada Cicle On vas Europa? La progressió de l'extrema dreta Tercera jornada cicle On vas Europa? L'Europa fortalesa. Segona sessió Cicle On vas Europa?: Europa al Món Primera sessió Cicle On vas Europa: La Europa del capital i la crisi Taula rodona Jornada 15 S "10 anys de crisi. Prenem el control de les finances" #10anysdeCrisiEstafa.Els moviments socials exposen i debaten: la crisi i alternatives Manifestació Jornada internacional de lluita. "10 anys de crisi estafa. Prenem el control de les finances" Vídeo de ATTAC España. "10 años de Crisis Estafa" Presentación del libro editado por ATTAC: "10 años de crisis, hacia el control ciudadano de las finanzas Entrevista a Isabelle Bourboulon. Miembro de ATTAC Francia Presentació Campaña "10 años de crisis/estafa" en Madrid El futuro del Trabajo: Parte1 - Presentación Enrique Seijas ATTAC Parte 2 - Ponencia Héctor Zapata Parte 3 - Ponencia Albert Recio Parte 4 - Coloquio con el Público Susan George explica qué es ATTAC

Macron et ses cadeaux fiscaux : toujours plus pour ceux qui ont déjà trop ! from Attac Play on Vimeo.

Refugi i migració a la UE: Veus que trenquen murs Refugi i migració a la UE: L'Europa Fortalesa: Alternatives

Tratados Europeos from aire on Vimeo.

Vídeo de les lluites per la Renda Garantida de Ciutadanía Cómo afecta la Regla de Gasto de Montoro al Ayuntamiento de Madrid

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

Etiquetes