Cicle de conferències: On vas Europa?
17 gener 2019 | Categories: ciutadania, convocatòries, Portada, Unió Europea |
Introducció
El cicle d´actes que es desenvoluparan entre el 30 de gener i el 27 de març de 2019, te per objecte avançar en la comprensió de les causes que han situat a la UE, en la cruïlla en la que es troba actualment.
Els diferents actes, es centraran en la relació existent entre les polítiques desenvolupades per la UE i el desenvolupament de la crisi econòmica que encara patim. Quin es el paper que la UE pot jugar en el context mundial, quines son les polítiques que pot i deu implementar front el fenòmen dels moviments migratòris i el creixement de l´extrema dreta i finalment, en quina mesura son compatibles la UE i la pervivència dels Estats/Nació.
Jornades del cicle:
L´Europa del capital i la crisi: 30 de gener, 19 h. Centre Cívic La Sedeta.
La crisi econòmica que esclata l´any 2008, no es un aconteixement ni imprevisible, ni inevitable. El desenvolupament de la UE, les polítiques neolliberals, la manca d´una oposició forta i la incapacitat de l´esquerra per elaborar una alternativa vàlida, ens obliga a reflexionar sobre els motius de que tot allò hagi estat possible.
Ponents: Carlos Sánchez Mato, membre d’Attac i responsable de polítiques públiques d’IU i Ramón Franquesa, professor d’economia mundial de la UB
La Unió Europea al món: 13 de febrer, 19 h. Centre Cívic La Sedeta
Europa es una petita península del continent euroasiàtic que no te matèries primes, amb una població envellida i un passat colonialista que condiciona el seu present. Els principis ètics que provenen de la seva cultura tradicional es troben en crisi pel valor absolut que ha adquirit el diner i la competència amb altres cultures veïnes.
Ponents: Enrique Seijas, Activista d’ATTAC i Jérôme Duval, activista i membre del Comité per a l’abolició dels deutes il·legítims-CADTM
L’Europa fortalesa: 27 de febrer, 19 h. Centre Cívic La Sedeta
Així es refereix la classe política a la possibilitat de tancar les portes de l´UE a les migracions procedents d´Africa i del món àrab en guerra. Però, És possible blindar les fronteres? Es possible col·laborar en el desenvolupament dels països emisors perquè les seves poblacions no hagin d´emigrar, Europa pot subsistir sense emigrants ?
Ponents: Andreu Domingo, demògraf i sotsdirector del centre d’estudis demogràfics de la UAB i Anna Palou, periodista i membre de STOP Mare Mortum.
La progressió de l´extrema dreta: 13 de març, 19 h. Centre Cívic La Sedeta
L´enfortiment dels partits d´extrema dreta es nodreix del vot dels grups socials més enfeblits per la crisi. Reneix l´enemic exterior, la por al diferent, la creença de que la culpa de la crisi la te l´emigrant, el rebuig a altres cultures etc… Un conjunt d´idees falses però efectives per ocultar les causes reals de la crisi i per posar en qüestió els principis fonamentals de la democràcia.
Ponents: Lidia Falcón: advocada, periodista, filòsofa i feminista. Paola lo Cascio: professora d’història contemporània UB i membre de Catalunya en comú.
Europa i el futur de l´Estat/Nació: 27 de març, 19 h. Centre Cívic La Sedeta
L´Estat/Nació es indissociable del concepte de sobirania. Però, en un moment en que una gran part de la sobirania real l’ostenten les corporacions globals o bé s´ha transferit a institucions supraestatals i en que la majoría de la població es concentra en grans metropolis, Segueix sent un instrument vàlid per representar el poder i gestionar els interessos de les societats ?
Ponents: Joan Botella: President de Federalistes d’Esquerres i catedràtic de ciència política de la UAB. i Emmanuel Rodríguez: sociòleg, historiador i editor de Traficantes de sueños