Resolució de l’Assemblea de moviments socials a la Jornada “10 anys de crisi-estafa. Prenguem el control de les finances”
6 gener 2019 | Categories: Portada |
Resolució aprovada per l’Assemblea d’entitats i moviments socials del 6 d’octubre de 2018, en el marc de les accions a Barcelona de la Jornada internacional “10 Anys de crisi-estafa. Prenguem el control de les finances”
TÍTOL:
Resolució per iniciar un camí, que d’ara en endavant, possibiliti espais col·lectius per profunditzar en l’acció social i solidària d’entitats i moviments socials catalans en la lluita contra la dictadura dels mercats financers i per recuperar les finances per a l’economia, les persones i el planeta.
Els col·lectius presents en aquesta assemblea, hem treballat en mesos previs el diagnòstic i les causes de la crisi, quan es compleixen 10 anys del seu inici, en els quals la vida de las persones, la desigualtat de gènere i la situació mediambiental del Planeta han sofert una considerable deteriorament fins a arribar a límits inacceptables i hem dit prou!
No estem disposades a consentir:
Que la classe treballadora, especialment les dones, inmigrants i joves, pateixin l’atur massiu i la pèrdua de drets, treballin en condicions precàries, mal pagades i insegures, mentre les desigualtats augmenten i el nombre de ultrarics es triplica, quan la plena ocupació amb treball digne és necessària i possible mitjançant el repartiment del treball i la riquesa, augmentant el salari mínim, fent complir plenament la Renda Garantida de Ciutadania i derogant les contrareformes laborals.
Que sobre les dones es carregui la responsabilitat de sostenir les vides atacades i precaritzades, de les que els poders públics es desresponsabilitzen, amb una càrrega global de treball no pagat i no reconegut i de la més absoluta explotació en el treball remunerat i un discurs conservador i antifeminista destinat a legitimar i ocultar aquest procés. Les violències patriarcals sobre les dones i la infància, els feminicidis i la mercantilització dels nostres cossos i les nostres capacitats reproductives.
Que l’escola pública esdevingui assistencialista per l’aplicació de polítiques que promouen la desinversió i afavoreixen a l’escola privada sostinguda amb fons públics i no pugui garantir als infants i adolescents la igualtat d’oportunitats, o que l’educació superior esdevingui mercantilitzada i cada vegada més tecnològica i acrítica i a on es forma per la producció, però no pel pensament.
Que la nostra salut i els serveis socials que atenen a les persones siguin degradades i tractades com una mercaderia, convertint un dret en un lucratiu i parasitari sector de negoci.
Que el dret a una pensió digne es degradi i es converteixi en una mercaderia financera que posi en risc la vida de la gent gran.
Que el nostre Planeta, amb l’excusa d’aquesta crisi estafa, continuï i aprofundeixi un model econòmic i social del qual deriven també altres problemes de producció i consum, cada vegada més globalitzats i que cal transformar urgentment si es vol evitar la crisi ecològica irreversible que ens aguaita.
Que els habitatges siguin una oportunitat de fer negoci, ja que es tornen un luxe per a la classe treballadora, deixant com única sortida a les classes populars l’ocupació o viure al carrer.
Que siguin reprimits els processos migratoris, quan la gent fuig del seu lloc d’origen a causa de situacions de guerra, pobresa o malalties provocades per la gran bretxa mundial de la desigualtat i el neocolonialisme econòmic.
Que segueixin augmentant les desigualtats al món mentre una minoria poderosa maximitza els seus beneficis a costa d’una majoria empobrida exclosa dels recursos necessàries per viure i dels espais de poder i decisió.
Per tot l’anterior, no podem consentir que les finances, necessàries per resoldre els problemes esmentats, estiguin orientades y regulades per la consecució del màxim benefici dels capitals i no per procurar i garantir unes condicions habitables al planeta i de vida digna per a les persones. I tot això pel gran poder econòmic-financer, polític, mediàtic i cultural acumulat pel capital. Poder acumulat per despossessió dels quals haurien de ser els seus legítims dipositaris, els ciutadans i ciutadanes, els pobles i els seus representants.
Avui, els misèries polítiques i socials ens interroguen. La situació d’injustícia, desigualtat i falta de democràcia es greu. Polítics i ciutadania hem deixat que els grans capitals internacionals s’hagin apoderat de la nau i marquin el rumb polític. El rol dels governs s’ha reduït a la gestió del sistema per servir als interessos corporatius, de forma que es vulnera clarament el principi democràtic de sobirania popular. Les classes treballadores han patit no només un davallada dels seus drets socials, també han sofert un buidament cultural que els ha impedit identificar les causes de la precarització de les seves condicions de vida.
Sense consciència col·lectiva no pot haver-hi punt d’inflexió. Ha arribat el moment de dir prou! hem d’organitzar-nos per l’acció política i social col·lectiva. Hem d’organitzar les resistències per combatre la dictadura financera, per combatre al mateix temps als oligopolis econòmics i als seus servidors des de les institucions. Però a l’hora hem d’auto-organitzar-nos per a construir alternatives econòmiques i socials a l’actual sistema.
És necessari emprendre el camí junts i juntes, solidàriament. Més enllà dels individualismes o interessos corporatius. La dominació del capitalisme financer sobre el conjunt social i la vida en el Planeta s’ha fet totalitària i els poders polítics majoritàriament no volen posar límits i controls i els que volen no tenen el suport social necessari. És una època en que la societat i especialment la part més conscient ha de organitzar-se per assumir l’acció social i política col·lectiva que mai s’hauria d’haver deixat exclusivament a mans dels seus representants.
A dia d’avui estem aquí, convocades en el marc d’una Jornada d’acció internacional, persones i representants d’un conjunt d’associacions i moviments socials que a Barcelona estem treballant, des de diferents sectors i/o perspectives, pel canvi social. Les persones que ens hem estat reunim en aquest procés per tal d’organitzar la campanya “10 anys de crisi, prenem el control de les finances” som molt conscients de la nostra fragmentació i feblesa per fer front al gran repte que suposa avui plantar cara als poders corporatiu-financers. Però al mateix temps també som conscients de la nostra força si totes ens unim en la consecució de l’objectiu col·lectiu de combatre les causes de que el capital s’hagi imposat de forma totalitària a la democràcia política i a la societat. Per això que volem sotmetre a la consideració, debat i aprovació en el seu cas, de l’assemblea, la present resolució que al mateix temps planteja als assistents aquí presents uns objectius i unes línies de treball per anar construint un projecte col·lectiu en la nostra lluita política, des de la vesant social, contra el capitalisme financer; però també des d’experiències d’autogestió alternativa. Hi ha alternatives i volem treballar-les a partir d’ara conjuntament amb tots i totes vosaltres.
El grup d’entitats que hem plantejat aquesta assemblea proposem, a part de sotmetre a debat i aprovació aquesta resolució, les següents línies estratègiques de treball que afavoriran la confluència dels nostres col·lectius:
Eixos estratègics
- Educació- formació crítica de la ciutadania.
- Desenvolupar estratègies concretes de lluita per aconseguir la mobilització de la ciutadania.
- Treballar per l’acció col·lectiva des de les nostres entitats per aconseguir coordinar les nostres estratègies i accions.
- Continuar els canals comunicatius i de treball conjunt amb les organitzacions d’altres països europeus i del món que han format part de la Campanya internacional, explorant possibles sinèrgies entre les diverses accions que es puguin dur a terme davant els reptes globals comuns als quals ens enfrontem.
I per desenvolupar-les es formaran les següents comissions:
- Comissió d’educació- formació
- Comissió de estratègies de mobilització
- Comissió d’agenda, comunicació i xarxes socials
- Comissió de coordinació dels moviments a nivell local e internacional.
Un primer encàrrec de l’assemblea per al conjunt de les comissions podria consistir en fer una publicació recopilatoria del procés assembleari que s’ha portat fins ara des-de fa mesos, amb tota la producció metodològica i documental aportada pel conjunts d’entitats participants i també les aportacions fetes en aquesta Jornada duran tot el matí.
6 d’octubre a La Sedeta, lloc de tantes i tantes lluites del poble.