El teu paradís, la meva Crisi

 

 

 

El dia 3 d’abril a les 19 h , coincidint amb el Dia internacional d’acció global contra els paradisos fiscals, la Plataforma de fiscalitat justa, ambiental i solidària convoca a la ciutadania a manifestar la seva indignació per l’existència d’aquests forats negres dels diners i a demanar la seva eradicació. Aquest any la Plataforma convoca una concentració en la tenda d’Apple en Pl. Catalunya, a l’inici de Passeig de Gracia. Això per ser aquesta gran multinacional una de les quals més burlen les seves obligacions fiscals, en detriment del ben comú, de l’Estat de dret i la democràcia.

 

APPLE és la primera empresa multinacional del món, generant cada any multimilionaris beneficis (70.000 milions de dòlars al 2015). Però aquesta prosperitat es fonamenta, per una part en l’explotació de la mà d’obra als països del tercer món on es fabriquen els seus productes (dels 800 dòlars de preu de venda d’un iPhone 8 Plus només 7 dòlars es destinen a pagar la mà d’obra), i per un altra en una evasió fiscal d’un abast enorme.

Els comptes d’APPLE revelen que els dos terços dels beneficis de l’empresa només paguen una taxa d’impostos del 4,5 %. Aquesta proesa de baixa imposició la realitza en estreta col.laboració amb Irlanda, estat on acumula la major part dels seus beneficis internacionals i on quasi no paga impostos. Per exemple, la majoria dels beneficis que obté per la  venda dels seus productes a Espanya (on li correspondria pagar una taxa del 25 %), no els declara aquí si no a Irlanda; i el mateix passa a la majoria de països europeus.

Tant és així que la Unió Europea (UE) ha acordat imposar-li una multa de 13.000  milions d’euros basant-se en una taxa del 12,5 % a Irlanda, que la multinacional ha recorregut als tribunals.

Des de fa mesos, l’organització ATTAC està fent una campanya ciutadana per a aconseguir que APPLE pagui la multa imposada per la UE per evasió fiscal i s’avingui a pagar els impostos que realment li corresponen als països on exerceixi la seva activitat real i obtingui els beneficis, campanya especialment activa a França. En aquest sentit, els companys d’ATTAC France han obtingut una important victòria al sentenciar el tribunal de Paris que les accions dels seus militants a dins dels locals d’APPLE denunciant el seu caràcter d’evasors fiscals entren dins del dret d’expressió i manifestació i són d’interès públic.

El cas d’APPLE no és més que un exemple de les pràctiques fiscals actuals de les empreses multinacionals, i il.lustra la urgència de prendre mesures per acabar amb aquestes pràctiques. La obligació de declaració de beneficis país per país és una primera mesura de transparència a adoptar, en el camí cap a la identificació i abolició dels paradisos fiscals i jurisdiccions «off shore» i la implantació d’un Impost a les Transaccions Financeres (ITF) que venim reclamant des de fa anys ATTAC i altres organitzacions.

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes