Els «lladres de cadires»: ATTAC France contra els bancs delinqüents fiscals.

Després de conèixer-se les revelacions dels casos LuxLeaks, SwisLeaks i Papers de Panamà, ATTAC France va iniciar una campanya de denúncia dels principals bancs del païs assenyalats com a evasors fiscals en aquestes investigacions.

En primer lloc, la Société Génerale, banc del que es va descobrir que tenia al Panamà 973 societats «off-shore» a través de l’empresa Fonseca Mossack i 103 agències de «banca privada» distribuïdes per França. Al mes d’abril de 2016, militants d’ATTAC van ocupar vàries de les seves seus en senyal de protesta.

Però les accions més importants es van fer contra els bancs HSBC i BNP Paribas, mitjançant la campanya «facheurs de chaises» («lladres de cadires»), que va consisitir en ocupacions d’agències que finalitzaven amb l’«apropiació» de cadires con a medi de pressió per què tanquessis les seves seus als paradisos fiscals.

La primera acció es va fer el 12 de febrer de 2015, a l’agència HSBC de Baionne, i la segona el 7 de març de 2015 a la sucursal de BNP Paribas a l’avenue Voltaire de Paris, amb la confiscació de vàries cadires. Les cadires es van exhibir en concentracions posteriors devant dels bancs i en manifestacions contra l’austeritat, i s’en van lliurar algunes a agències governamentals de control de les finances. Les accions van continuar per tot França fins a aconseguir a finals de 2015 quasi 200 cadires confiscades. Les protestes amb les cadires van tenir un gran ressò públic, apareixent a un documental i a varis programes de televisió.

La campanya va continuar durant 2016, fins que al mes de maig va aconseguir una important victòria: el BNP Paribas va anunciar el tancament de les seves oficines a les illes Caiman, un dels paradisos fiscal on treballava. Com a consequència negativa, varis militants van ser demandats judicialment per el banc acusats de «robatori».

Per denunciar aquest fet i continuar pressionant els bancs evasors, han continuat les accions durant l’any en curs, essent la més recent, el passat 26 de novembre, la ocupació per 50 militants d’ATTAC d’una agència del BNP que van convertir en una sala d’urgències hospitalàries, per denunciar el contrast entre la mà tova devant els evasors fiscals i la mà dura cap a la ciutadania que representaran les retallades en sanitat pública anunciades pel govern d’Holande (3.500 milions d’euros en tres anys).

Les accions s’intensificaran el desembre de 2016 i culminaran el 9 de gener de 2017a la ciutat de Dax, on començarà el primer judici contra un militant pel cas de les cadires. Allà es farà una acció de protesta que reunirà a activistes de tot França i inclourà un judici als evasors fiscals.

Desde ATTAC Acordem ens solidaritzem amb la lluita dels companys francesos i amb els militants encausats, i ens comprometem a difondre les seves accions, i a participar en la gran mobilització contra els paradisos fiscals que es prepara a nivell europeu pel mes d’abril de 2017.

Etiquetes: .

Asóciate

Esdeveniments

Videos recomanats

Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Quinta jornada Cicle On vas Europa? El futur de l'estat nació Quarta jornada Cicle On vas Europa? La progressió de l'extrema dreta Tercera jornada cicle On vas Europa? L'Europa fortalesa. Segona sessió Cicle On vas Europa?: Europa al Món Primera sessió Cicle On vas Europa: La Europa del capital i la crisi Taula rodona Jornada 15 S "10 anys de crisi. Prenem el control de les finances" #10anysdeCrisiEstafa.Els moviments socials exposen i debaten: la crisi i alternatives Manifestació Jornada internacional de lluita. "10 anys de crisi estafa. Prenem el control de les finances" Vídeo de ATTAC España. "10 años de Crisis Estafa" Presentación del libro editado por ATTAC: "10 años de crisis, hacia el control ciudadano de las finanzas Entrevista a Isabelle Bourboulon. Miembro de ATTAC Francia Presentació Campaña "10 años de crisis/estafa" en Madrid El futuro del Trabajo: Parte1 - Presentación Enrique Seijas ATTAC Parte 2 - Ponencia Héctor Zapata Parte 3 - Ponencia Albert Recio Parte 4 - Coloquio con el Público Susan George explica qué es ATTAC

Macron et ses cadeaux fiscaux : toujours plus pour ceux qui ont déjà trop ! from Attac Play on Vimeo.

Refugi i migració a la UE: Veus que trenquen murs Refugi i migració a la UE: L'Europa Fortalesa: Alternatives

Tratados Europeos from aire on Vimeo.

Vídeo de les lluites per la Renda Garantida de Ciutadanía Cómo afecta la Regla de Gasto de Montoro al Ayuntamiento de Madrid

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

Etiquetes