Marxa festiva a Passeig de Gràcia contra l’evasió d’impostos i els paradisos fiscals
22 juny 2016 | Categories: Attac Acordem, Barcelona, campanyes, Catalunya, corrupció, especulació financera, frau fiscal, Impostos estatals, Impostos internacionals, Justícia Fiscal Global, Mercats financers, mobilitzacions, Paradisos fiscals, paradisos fiscals, Portada, Unió Europea |
Un nombrós grup de manifestants desfila per l’artèria comercial més important de Barcelona denunciant els establiments de l es grans empreses que evadeixen impostos o declaren menys del que correspon
Pancarta que els manifestants han situat davant dels establiments acusats de tripijocs fiscals foto: Tomeu Ferrer
Els atrafegats vianants del Passeig de Gràcia de Barcelona han vist un nou espectacle. Els membres de la plataforma per una fiscalitat justícia ambiental i solidària han fet una marxa festiva per denunciar els paradisos fiscals i l’elusió d’impostos.
La manifestació, amb grup de batuca al davant, ha fet diverses parades en llocs on els seus representants han denunciat empreses concretes per realitzar pràctiques fiscalment perjudicials per a la ciutadania.
La marxa festiva ha fet parades davant d’una oficina de Deusche Bank. Sobre aquest gegant financer un membre de la plataforma ha explicat que declara els seus guanys a través de filials i empreses pantalles i en paradisos fiscals com Malta, Finlàndia o Curaçao. Ha citat un informe d’una consultora segons el qual el banc alemany deriva els seus ingressos de 33.000 milions anuals a Malta, “evadint impostos equivalents al 18% dels seus guanys”…
Uns metres més avall el grup ha plantat la pancarta davant un establiment de la xarxa Starbucks. Allà s’ha denunciat que aquesta cadena de cafeteries vehicula els guanys obtinguts en llocs com la Gran Bretanya, a través d’Holanda, que té un règim fiscal molt semblant als paradisos fiscals. Gràcies a això any a any han declarat uns ingressos tan baixos a l’Estat britànic que una campanya ciutadana va posar el dit a la nafra i va fer que en aquell país l’administració obrís una investigació que ha acabat amb un increment notable dels impostos que ara paga aquella multinacional al país.
I les visites han seguit: oficines de Banc Sabadell, La Caixa, o establiments com Apple han estat objecte de la mateixa acció. Explicació dels tripijocs fiscals que els són atribuïts i reclamació a la ciutadania que es mobilitzi per canviar les coses.
A Espanya, diu la plataforma, el 72% del frau fiscal el fan les grans empreses i grans famílies. Els paradisos fiscals, cada cop més utilitzats, són el principal forat negre per on l’erari públic perd uns recursos econòmics que li haurien de permetre desenvolupar millors polítiques de serveis, han dit. I dures dades més: totes les firmes de l’Ibex 35 tenen presència a paradisos fiscals; la inversió espanyola a paradisos fiscals, afirma la plataforma, va créixer un 205% entre 2013 i 2014.
Els manifestants han reclamat als ciutadans que facin boicot als productes i/o serveis de les empreses no responsables fiscalment. També els han demanat que es mobilitzin per reclamar a les administracions que preguin mesures per a un major control dels paradisos fiscals i centres offshore. Finalment han recomanat als ciutadans que tinguin en compte aquestes propostes a l’hora d’escollir el vot a les pròximes eleccions del 26 de juny.