12 victòries dels moviments socials al 2015

766959

En aquest final de l’any 2015, el Transnational Institute posa en relleu 12 victòries dels moviments socials

UNA negociació per un tractat vinculant:

Gràcies a la mobilització popular en els estats membres, la primera ronda de negociacions del Grup internacional de treball de les Nacions Unides sobre corporacions transnacionals i drets humans, ha conclòs amb èxit. L’aprovació de normes vinculants en aquest sentit per a les transnacionals ha estat una reclamació llargament demandada per les comunitats que continuen patint per causa de la impunitat d’aquestes corporacions.

DUES ciutats radicals:

Al mes de juny, coalicions formades per activistes dels moviments socials i militants de base van arribar al govern municipal a Barcelona i Madrid, comprometent-se a incrementar la participació popular en la presa de decisions, reduïr la desigualtat i la pobresa i posar els serveis públic essencials sota control públic.

TRES milions d’europeus:

Més de 3,25 milions d’europeus van signar la petició de suspensió de la negociació del TTIP, el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units. La campanya va aconseguir èxits sense precedents amb dies globals d’acció, ocupació de seus de la Unió Europea i manifestacions massives en ciutats com Berlin i Amsterdam.

QUATRE pagesos nigerians:

Els tribunals de justícia de La Haia van admetre al desembre la demanda de quatre pagesos nigerians contra Shell per causar extensius vessaments de petroli a Nigèria. La militant Geert Ritsema va dir: «Aquesta sentència és un raig d’esperança per totes les víctimes de la degradació medioambiental, la violació dels drets humans i altres malifetes de les gras corporacions».

CINC? No, 235 (!) remunicipalitzacions del servei d’abastiment d’aigua:

A l’abril, Jakarta ve ser la darrera gran ciutat que es va afegir a la gran onada de comunitats que han posat el servei d’abastiment d’aigua sota control públic. El TNI ha publicat un informe explicant que 235 comunitats en 35 països han remunicipalitzat aquest servei, afectant a 100 milions de persones.

SIS mil dones ocupant:

Sis mil dones recolectores de tè a Kerala van bloquejar una carretera i incomunicar Munnar, una de les més importants localitats turístiques del país, amenaçant de paralitzar el comerç i el turisme. Nou dies de protestes van forçar a la multinacional propietària de la plantació a restituïr una prima als treballadors i negociar el sou i altres condicions de treball.

SET anys resistint contra l’oleoducte:

L’esperada aprovació de l’extensió de l’oleoducte Keystone XL per transportar les sorres bituminoses de Canadà fins a Illinois i Texas ha estat derrotada, després de 7 anys de campanyes i accions directes (que han unit als indígenes amb els grangers) que han obligat a Obama a refusar el projecte.

VUIT cents mil refugiats benvinguts:

A l’estiu, una massiva efusió de solidaritat popular a Europa va portar a la gent a obrir les portes de les seves cases, a ciutats a declarar-se santuaris, i a barcos a rescatar refugiats al Mediterrani. Això contrasta amb la continuació de les polítiques racistes de la Unió Europea, que opta per militaritzar les fronteres i denegar la implantació de corredors segurs per als refugiats.

NOU jutges del Canadà decidint a favor de la gent:

El Tribunal Suprem del Canadà va decidir donar suport a la decisió del Tribunal Suprem de l’Equador de exigir a Texaco-Chevron el pagament de 9,5 centenars de milions de dòlars per la contaminació causada per vessaments de petroli a l’Equador. Aquesta decisió és el resultat d’anys de campanya de la Unió de Pobles Afectats per Texaco, que representa als indígenes i pagesos de la regió.

DEU anys de revolució de les energies renovables:

Una dècada de governs progressistes i de mobilitzacions socials ha convertit a Uruguai en el líder mundial en energies sostenibles. Aquest país s’ha posat com a objectiu una reducció del 88 % en les emissions de carboni pel 2017, i ha aconseguit incrementar el component renovable de les seves fonts d’energia elèctrica fins al 95 %, sobre tot d’origen eòlic.

ONZE centenars de milers d’estudiants protestant:

En la més gran protesta des de la revolució de Soweto de 1976, un gran nombre dels 1,1 milions d’estudiants sudafricans van prendre els carrers contra l’augment de les taxes. Les protestes, liderades per dones, van forçar al president Zuma a revertir les retallades i van crear un potent moviment d’estudiants.

DOTZE estats repensant:

Al menys 12 estats estan repensant les estratègies fallides de «guerra» contra les drogues que han incrementat la violència i el crim, perjudicat la salut i criminalitzat els pobres. Al 2015, després de que Uruguai esdevingui el primer país que regula el cannabis, hi han hagut iniciatives per una regulació menys perjudicial a Jamaica, Mèxic i la República Txeca entre altres països.

Article original en anglès a la web del Transnational Institute:

http://12days.tni.org/

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes