L’oposició al TTIP s’activa a nivell internacional, estatal i català
21 juliol 2014 | Categories: campanyes, ciutadania, comerç internacional, Internacional, Portada, Unió Europea, USA |
En les darreres setmanes s’estan fent i planificant actuacions importants dins de la campanya d’oposició al TTIP (sigles en anglès del Tractat transatlàntic de comerç i inversions que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units) tant a nivell internacional com a l’Estat i a Catalunya.
En aquesta web ja hem informat àmpliament (1) de les característiques del TTIP i de les seves potencials consequències negatives per a la ciutadania en matèries com la protecció de la salut i el medi ambient, la seguretat alimentària, els drets socials i laborals i la sobirania dels estats per a imposar regulacions front al poder de les corporacions multinacionals. També hem informat sobre la manera opaca cap a la ciutadania com s’estan portant les negociacions entre la UE i el USA (no pas cap a les empreses i corporacions, a les que s’està donant àmplia participació).
Doncs bé, dins de les campanyes de denúncia d’aquest tractat que s’estan desenvolupant, els darrers dies s’han produït importants actuacions.
A nivell internacional, els dies 14 i 15 de juliol es va celebrar a Brussel.les la segona trobada internacional de la campanya sobre el TTIP, amb l’assistència de 150 organitzacions europees (entre elles els ATTAC de diversos països) i 5 dels USA, en la que es van definir les estratègies, entre les que destaquen: l’impuls d’una ECI (Iniciativa Ciutadana Europea) contra el TTIP que haurà de ser votada al Parlament Europeu un cop recollides 1.000.000 de signatures en 7 països europeus com mínim; i la realització d’una jornada europea de mobilització l’11 d’octubre. També es va fer una conferència de premsa per part de Susan George, Michael Efler i John Hilary (que van fer de portanveus del moviment) en la que es va presentar la ECI i la crida a la mobilització de l’11 d’octubre.
A nivell estatal, la Plataforma No al TTIP en la que s’integren organitzacions, sindicats i partits polítics (entre elles ATTAC Espanya) manté activa una web (2), està promovent mocions als ajuntaments per tal de declarar-los zona lliure de TTIP, i està organitzant a l’Estat el suport les iniciatives europees abans esmentades.
A nivell català, la Plataforma Barcelona No al TTIP (en la que s’integren moltes organitzacions, sindicats i partits entre ells ATTAC Acordem), està organitzant, en el marc de la jornada de mobilitzacions europea, unes jornades els dies 10 i 11 d’octubre en les que s’informarà i debatrà sobre el TTIP i es proposaran estratègies i accions, jornades a les que ja han confirmat la seva assistència la presidenta d’ATTAC França Susan George i altres intel.lectuals i activistes de Mèxic, Perú, Estats Units, Alemanya, de tot l’Estat i de Catalunya.
Amb aquestes actuacions, la campanya No al TTIP pretén accelerar l’activisme durant el curs vinent (període de temps en el que es preveu que finalitzin les negociacions del tractat), amb la voluntat de guanyar la batalla a les corporacions i els polítics que les serveixen, i fer fracassar el TTIP, tal com es va aconseguir l’any 1998 amb l’AMI (Acord Multilateral d’Inversions) gràcies a una campanya similar de pressió de les organitzacions ciutadanes.