DesBankant, la bancarització de les caixes que enforteix l’oligopoli financer

taula-rodona-desBanka

DANI FONT

@LA_DIRECTA | 23/07/201

La Plataforma desBanka va dur a terme l’11 de Juliol una taula rodona per denunciar “la bancarització de les caixes i el repartiment del botí entre la banca privada”. “Aquest fet està duent a la consolidació i a l’enfortiment d’un oligopoli bancari constituït per grans grups financers”, va apuntar Agustí Colom, professor d’economia de la UB. Els dos darrers casos són els de CatalunyaCaixa i Novacaixagalicia. Les entitats estan sent recapitalitzades amb grans injeccions de diner públic i, per tant, “pertanyen legítimament a la ciutadania, però el govern es prepara per tornar-los a posar en mans privades sense cap reglamentació per evitar que continuïn especulant”, afirma el manifest de desBanka. La plataforma denuncia com “la banca ha utilitzat aquests ajuts (més de 180.000 milions d’euros) en benefici propi, especulant amb el deute públic i pagant part dels deutes contrets amb la banca centreeuropea i els mercats internacionals”.

Enric Marín, membre de desBanka, va apuntar que “ja hi ha hagut dues subhastes fallides per vendre Catalunya Caixa i Nova Caixa Galicia”. També va destacar el fet que “ara l’Estat es farà càrrec de possibles pèrdues que tinguin aquestes empreses fins i tot quan es trobin en mans privades”. A l’inrevés del que està fent el Govern, Marín va proposar mantenir la titularitat pública de les entitats nacionalitzades i crear una política de lloguer social amb els seus actius immobiliaris. Andreu Missé, director de la revista Alternativas Económicas, va aprofitar l’acte per lamentar el fet que “tota l’economia actual funciona a base de crèdit i aquest està en mans dels bancs i, per tant, són aquestes empreses privades, les que controlen l’economia del Estats i nosaltres ho permetem”.

Com a alternativa a aquest model financer, des de desBanka aposten per una Banca Pública. Colom va apuntar que “disposar d’una Banca Pública permetria a l’Estat accedir al crèdit del BCE (Banc Central Europeu) enlloc d’haver de fer-ho a les entitats privades i, per tant, a un interès molt més baix que el del mercat”. Per altra banda, davant les veus que afirmen que construir una Banca Pública seria molt costós (xarxa comercial, estructures de dipòsits, etc.), va recordar que, de fet, “aquesta infraestructura, avui, la tenim: la banca nacionalitzada que hem pagat entre tots”.

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes