Comunicat de Premsa i informe presentat a Fiscalia

19 juny 2013 | Categories: Portada, privatitzacions, Serveis públics |

La ciutadania metropolitana pagarà 124 euros anuals més pel servei de l’aigua si prospera la concessió a l’empresa mixta creada per l’AMB

Aigua és vida

La Plataforma Aigua és vida demostra en un informe els impactes econòmics pel veïnat del procés de privatització de la gestió metropolitana de l’aigua

La Plataforma Aigua és Vida, que aglutina a entitats com ATTAC Acordem, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i la Xarxa per a una Nova Cultura de l’Aigua, ha lliurat al Síndic de Greuges l’informe: “Implicacions econòmiques per a la ciutadania com a conseqüència de les greus irregularitats incorregudes en la creació de la Societat d’Econòmica Mixta (SEM) de l’Aigua per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)”. Aquest document evidencia que lluny de perseguir l’Interès General, els processos de privatització de l’aigua que es produeixen a Catalunya són fruit de la conxorxa política i econòmica.

La Plataforma demana que el Síndic de Greuges, en base a les greus irregularitats que exposa l’informe l’informe presentat, actuï com a garant de l’ Interès General i faci tot el que estigui al seu abast per posar fi  al procés de creació de la SEM per part de l’AMB,  ja que aquesta suposa una claudicació total de les funcions públiques i una entrega servil als interessos privats de l’empresa francesa Societat General Aigües de Barcelona (SGAB) que passarà a ostentar el 85% d’aqueta nova societat.

Aquest informe demostra com aquesta nova societat mixta no només suposa una ampliació encoberta i descarada del negoci d’SGAB, saltant-se els principis més elementals de lliure concurrència, sinó també un intent insultant de regularització d’una situació contractual inexistent d’aquesta multinacional pertanyent al Grup francès Suez en la majoria d’ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

D’altra banda, la Plataforma Aigua és Vida exigeix que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) resolgui l’expedient que té en curs de revisió dels títols i concessions d’aigua de l’SGAB per tal d’inhabilitar la constitució de la SEM, atès que molts dels actius aportats per l’SGAB a l’empresa mixta són béns públics de la Generalitat de Catalunya.

Cal alertar que si aquesta concessió de distribució d’aigua prospera, en contra del procés que ha obert la única autoritat pública de l’aigua a Catalunya l’ACA, representarà un espoli per a la ciutadania de més de 5.600 milions d’euros durant els pròxims 35 anys de durada de la SEM. Espoli que repercutirà en la tarifa que paguen els veïns i les veïnes dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Concretament, la ciutadania haurà de pagar 4.342 euros més durant aquests 35 anys o, el que és el mateix, una mitjana anual de 124€ més per família o llar per a un servei que molt possiblement serà pitjor a l’actual.

L’increment, doncs, de quasi el 81% en la tarifa del servei de l’aigua a l’AMB no obeeix a cap interès general, sinó a l’interès dels generals que conformen el Consell Metropolità, màxim òrgan decisori de l’AMB, encapçalats per l’alcalde de Barcelona com a president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El cúmul d’irregularitats i perjudici per les persones usuàries és tal que avui està en dubte el propi paper de l’AMB com a teòric garant dels serveis d’abastament i sanejament per a gairebé 4 milions de ciutadans que habiten a la primera corona metropolitana de Barcelona.

Analitzats aquests impactes, des de la Plataforma Aigua és vida ens preguntem quins són els beneficis de tenir avui en dia un servei mancomunat quan la realitat és que més aviat estem davant d’un servei supeditat als interessos privats.

Amb la difusió de l’informe i el lliurament al Síndic de Greuges, així com també a altres institucions, la Plataforma Aigua és Vida, vol alertar a tota la ciutadania sobre els impactes evidents que la privatització de l’aigua a l’AMB suposa per a la butxaca del veïnat. Impactes que se sumen al context d’absoluta recessió: només recordar que l’any 2011 es varen obrir més de 25.000 expedients de talls d’aigua, xifra que quasi es va triplicar el 2012, amb 72.000 expedients.

Per a més informació:

Pots consultar l’INFORME aquí

Eloi Badia portaveu d’Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida:                     649*860*307

Jordi Giró president de la CONFAVC i d’Aigua és Vida:                           609*480*324

Quim Pérez portaveu d’Ecologistes en Acció i d’Aigua és Vida:                647*915*639

Plataforma Aigua és Vida: WebTwitterFacebook
¡Vota la Iniciativa Ciutadana Europea perquè l’Aigua és un dret humà i no un bé comercial!

 

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes