Acte sobre el desmantellament de la sanitat pública i entrevista a l’Àngels Martínez Castells
21 gener 2012 | Categories: Attac Acordem, Portada, privatitzacions, Sanitat, Serveis públics |
El passat dia 20 de desembre, es va celebrar la taula rodona i debat sobre el desmantellament de la sanitat pública, organitzada per ATTAC ACORDEM dins del cicle LA DEMOCRÀCIA SEGRESTADA.
La sala d’actes del centre cívic pati Llimona es va quedar petita (hi van assistir unes 150 persones), i tant les intervencions dels ponents com les del debat van ser molt clarificadores sobre la situació actual de la sanitat pública a Catalunya i les intencions desmantelladores i privatitzadores que hi han al darrera de les mesures que està adoptant la Conselleria de Salut del govern d’Artur Mas.
La primera ponent, l’Àngels Martínez Castells, economista i presidenta de Dempeus per la Salut Pública, va explicar les diferències entre la protecció de la salut que ens volen imposar, considerada com a problema individual (fruit de l’herència genètica, va dir l’inefable conseller Boi Ruiz) i amb solucions centrades en la medicalització, i la que es basa en la consideració de totes les causes (personals però també socials, econòmiques, ambientals, etc.) i la implementació com a solució de polítiques transversals i de prevenció; polítiques que només es poden adoptar en el marc d’un sistema de salut de caràcter públic. Sistema la defensa del qual és l’objectiu principal de Dempeus per la Salut Pública.
El segon, en Roger Bernat, metge i membre de l’Associació Catalana de Defensa de la Sanitat Pública, va descriure el procés seguit per la sanitat catalana des de la Llei de Sanitat espanyola del primer govern socialista (Llei Lluch) que va establir un sistema universal, gratuït i bàsicament públic, fins a l’actual projecte del govern de Convergència i Unió de desmantellament i privatització, passant per el paper predominant que es va donar als concerts amb el sector privat durant els governs de Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla.
A continuació, l’Agustí Colom, economista i ex-membre de la Sindicatura de Comptes, en la sedva intervenció va descriure el paper de la despesa en salut del govern de Catalunya i la va comparar amb altres països, demostrant la seva migradesa (inferior per càpita a la de la majoria de països europeus i la més baixa de entre les comunitats autònomes d’Espanya, excepte en la despesa per medicaments) i desmuntant els arguments de que és excessiva i s’ha de retallar. També va mostrar el seu convenciment de que, amb aquests arguments i una mobilització ciutadana, es podrien revertir les retallades (“no ens hem de resignar”).
Finalment, en Joan Ramon Laporte, farmacòleg i president de l’Institut Català de Farmacologia, va explicar el perquè de l’alta despesa en medicaments i el seu ús irracional, posant al descobert les pressions dels lobbys de l’indústria farmacèutica per tal d’aconseguir mantenir aquestes irracionalitats i els enormes beneficis que per ells se’n deriven; i va exposar les propostes alternatives d’ús més racional, entre les que va destacar la prohibició d’entrada als consultoris dels representants dels laboratoris i la creació d’una Agència pública del medicament que avaluï l’eficàcia dels que es posen el mercat des de el punt de vista dels interessos públics.
En el col·loqui posterior, amb una intensa participació dels assistents, entre altres arguments es va denunciar la col·lisió entre interessos públics i privats que es produeix en alguns alts càrrecs de la Conselleria (entre ells el gerent de l’ICS, Josep Prat, que a la vegada té interessos en una multinacional de les assegurances mèdiques). També es van posar en comú diverses accions que s’estan desenvolupant (entre elles, denúncia judicial contra la Generalitat per considerar-se il·legals les retallades en sanitat, accions d’ocupació de CAP’s a Bellvitge, Breda i altres llocs de Catalunya, accions del moviment 15M contra les retallades en la sanitat pública). Cal destacar la intervenció final d’en Roger Bernat, en la que va animar a revertir les polítiques de la Conselleria amb l’acció de tots i va posar el moviment 15 M com a exemple del que es pot aconseguir.
En resum, des de ATTAC ACORDEM creiem que l’acte va servir per a reforçar els arguments dels que lluitem per a la defensa dels sistema sanitari públic en general i a Catalunya, i per a crear sinèrgies en aquesta lluita.
En relació al contingut de l’acte, adjuntem entrevista realitzada pocs dies abans per ATTAC TV a la ponent Àngels Martínez Castells.
Entrevista a Àngels Martínez Castells
Properament distribuirem les diferents intervencions dels ponents a la taula rodona.
Albert Batiste, Rocío Macías i Alberto Ameijide.
Comissió de serveis públics d’ATTAC ACORDEM