Els treballadors de l’ACA defensen el model públic de gestió de l’aigua

12 juliol 2011 | Categories: Catalunya, Comunicats, Serveis públics |

El Comitè de Treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua fa pública una carta on proposa solucions a la privatització, que sembla presentar-se com l’única sortida possible

El Comitè de Treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet pública una carta oberta, a la qual ha tingut accés EcoDiari, en la qual, sota el títol “Jo sóc treballador de l’ACA, es queixen que “fruit de la delicada situació econòmica per la qual està travessant” l’ACA, sovint polítics, empresaris i mitjans aprofiten aquest fet per “difuminar, emmascarar i desacreditar la feina que realitza” l’Agència en els seus àmbits d’actuació; alhora, el Comitè proposa solucions a la privatització, “que sembla presentar-se com l’única sortida possible”.

Pel seu interès reproduïm, fil per randa, la carta del Comitè de treballadors de l’ACA.

Jo sóc treballador de l’ACA

Carta oberta de les treballadores i treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

Els darrers mesos l’ACA està essent motiu d’editorials, titulars i articles d’opinió a gairebé tots els mitjans de comunicació del nostre país, fruit de la delicada situació econòmica per la qual està travessant. Sovint, però, s’aprofita aquest fet per difuminar, emmascarar i desacreditar la feina que ve realitzant l’Agència en els seus àmbits d’actuació. El personal de l’ACA, davant el mutisme institucional, volem fer sentir la nostra veu, no només en defensa de la nostra professionalitat, sinó sobretot en defensa d’un model públic de la gestió de l’aigua.

Tot i que les alertes van aparèixer davant l’opinió pública ja fa uns mesos, ha estat coincidint amb l’entrada del nou Govern al país i l’aplicació de retallades a diversos sectors públics, quan el “problema” de l’ACA s’ha fet més visible. Només amb un examen curós, no absent d’autocrítica, de com i perquè s’ha arribat a aquest punt que sembla de no-retorn, és possible trobar respostes i definir solucions. I n’hi ha, de solucions, més enllà de la privatització de la gestió de l’aigua que, de manera cada cop més agosarada, sembla presentar-se com l’única sortida possible.

Moltes de les actuacions que ve realitzant l’ACA són poc visibles i, conseqüentment, poc conegudes. La gestió de l’aigua és complexa i plena de matisos. Pensem en tot el que s’amaga rere el gest rutinari d’obrir una aixeta, en les infraestructures que són necessàries per fer arribar l’aigua i per retornar-la als nostres rius o mar sense malmetre l’entorn. És tant sols un exemple, però serveix per il·lustrar que el manteniment de les estacions depuradores ha comportat i comporta una despesa multimilionària, així com les actuacions per garantir que el país no trontolli si s’esdevé una altra sequera com la de l’any 2007-2008, per esmentar les més rellevants. Però en podem dir moltes més: control a les empreses per tal que les seves aigües residuals siguin tractades de manera que no signifiquin un risc pel medi i la salut de les persones, recuperació d’espais fluvials, fixació dels cabals de manteniment dels nostres rius, … Aquestes actuacions i d’altres que es poden consultar al nostre web han estat encapçalades i assumides econòmicament per l’ACA, tot i que de manera estricta no en fos responsabilitat (per exemple la gestió de les depuradores és competència formal de les Administracions locals d’acord amb la legislació vigent però la majoria d’aquestes, per diferents motius, no se n’han volgut o pogut fer càrrec). Però s’ha entès que l’important és el bé col·lectiu, el model de país.

Sense caure en cofoismes, i sabedors que queda molta feina per fer, i coses per millorar, la gestió de l’aigua ha donat resultats prou significatius: només cal passejar pel territori per veure com ha millorat la qualitat i l’estat dels nostres rius.

Les treballadores i treballadors de l’ACA ens sentim orgullosos de formar part d’un organisme que és referent a l’estat i a Europa en la gestió de l’aigua. Demanem,  des dels diferents àmbits, una defensa de les Institucions públiques de Catalunya, amb l’exercici de la crítica constructiva i amb l’exigència d’una millora constant, al servei del país i de la seva gent. I al Govern de la Generalitat de Catalunya que aposti de manera decidida i inequívoca per mantenir l’aigua i la seva gestió en mans públiques. L’alternativa, la privatització de la gestió i finalment del recurs, no només no garanteix una millora en la qualitat (a Europa s’aposta clarament per la gestió pública de l’aigua), sinó que dóna via lliure a fer negoci amb un recurs bàsic, privatitzant els beneficis i socialitzant les pèrdues.

Per aquest motiu, avui, més que mai, volem proclamar amb veu clara “Jo sóc treballador/a de l’ACA”.

Comitè de Treballadors de l’Agència Catalana de l’Aigua

Etiquetes: .

EL VIRUS DE LA FINANCIARIZACIÓN

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Esdeveniments

Videos recomanats recents

El futuro de la energía. Los años decisivos. por Antonio Turiel Martínez. (6/5/2022) La crisis de Ucrania con Florentino Portero (publicado originalmente: 2015) Visión Geopolítica: Ucrania, Guerra en Europa. (publicado originalmente: 15 enero 2016) Diàlegs Humanístics UPF 2022: La catástrofe de Ucrania. Rusia y Occidente (11 marzo 2022) Debate sobre exclusión financiera. Organiza Plataforma social de progreso de Madrid. 2 de marzo de 2022 El futuro de la energía. Los años decisivos. Charla con Antonio Turiel (9/1/2022)

 

 

..... i aquí TOTS ELS VIDEOS PUBLICATS

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

arxiu

Etiquetes