L’Ebre sense Cabals és la Mort del Delta

29 maig 2010 | Categories: Catalunya, Events, Portada |


“Rius amb aigua: Rius Vius”

Manifestació: Pl Urquinaona. 30 maig a les 12 h

La ciutadania de Catalunya i del conjunt de la conca de l’Ebre vol fer arribar a la Comissió Europea la necessitat de mantenir els cabals de manteniment dels nostres rius: Els cabals dels rius catalans estan definits però no implementats; i a la conca de l’Ebre, incomprensiblement, no s’han ni determinat.

La paralització de la nova planificació hidrològica suposa uns greus impactes ambientals, econòmics i socials. En la gran majoria de rius i aiguamolls espanyols encara no s’han determinat els cabals ecològics necessaris per a la vida aquàtica. Mentestant, els nostres rius, aqüífers, zones humides i deltes es troben amenaçats pels intents de mantenir la vella política hidràulica. Molts rius estan en greu perill per la pressió dels transvasaments, preses i nous embasaments (o el seu recreixement) i de la contaminació. Multitud d’aqüífers es troben exhaustes després de dècades de sobreexplotació. Tot plegat, per satisfer els insostenibles creixements urbanístics, nous regadius o centrals hidroelèctriques innecessàries. Organitzacions i Xarxes de totes les conques de la península estem junts per reclamar l’imprescindible canvi envers una nova cultura en la gestió dels rius, aiguamolls i aqüífers que els preservi i protegeixi.  .

El Delta de l’Ebre, una de les zones humides amb més biodiversitat del món, necessita un règim de cabals de suficient quantitat i qualitat que garanteixi la supervivència dels seus conreus, dels hàbitats del seu Parc Natural i de la seva fauna. Que segueixin aportant al mar els nutrients que suporten la vida marina i la pesca. Que evitin la salinització de la capa freàtica i que aportin els sediments suficients per a evitar la regressió alarmant de la línia de costa. Les actuals propostes de Pla de Conca, no contemplen cap d’aquests aspectes i per tant, la supervivència del Delta com a ecosistema i font de vida està en perill.

El sector agrícola, majoritari a l’Ebre, és clau per a la producció dels nostres aliments i el seu assentament és imprescindible per un adequat equilibri territorial. Els actuals projectes de regadius incrementen la crisi actual, promouen un model agrícola industrial i un abús del consum d’aigua amb unes infrastructures associades inviables social i econòmicament. Cal un nou model rural que tingui en compte les necessitats reals de la societat, promogui conreus coherents a les condicions climàtiques i respecti els sistemes agro-ecològics d’acord amb la sobirania alimentària.

D’altra banda, el model de creixement urbanístic de la zona litoral i de la Regió Metropolitana de Barcelona incrementa la insostenibilitat i el desequilibri territorial, especialment la potencial construcció de 800.000 habitatges planificats al Pla Territorial Metropolità de Barcelona i l’ocupació de més zones fluvials com és el cas de l’Horta de la Vila a Martorell. Cal un nou model de Planificació Territorial d’acord amb els recursos disponibles capaç d’assentar les poblacions rurals i d’alta muntanya.

Exigim el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua a Catalunya i al conjunt de les conques de l’estat espanyol. Cal recuperar els cabals de manteniment del Ter segrestats per Barcelona, del Gaià per les petroquímiques, del Foix, de la Muga i de la resta de rius catalans. Cal posar fi a la contaminació dels aqüífers pels nitrats, al Llobregat pels runams salins, al Besòs per la indústria, per no parlar de la lamentable situació de Flix al baix Ebre. Veiem la mateixa tendència a altres conques que a més patiran la construcció de nous embassaments o recreixement d’actuals. Demanem aigua de qualitat per als humans i la vida.

A Catalunya ens trobem que els usos d’aigua vida i aigua social han esdevingut aigua negoci. Així el 70% de la gestió en baixa està en mans de les empreses privades que busquen un nou mercat on lucrar-se. Hores d’ara, els abastaments en alta, com ATL, pateixen importants pressions per a la seva privatització. Reclamem una gestió pública i participativa de l’aigua, que és un bé universal, no una mercaderia.

Les ONGs defensores dels rius catalans, els moviments socials i la ciutadania demanen a la Comissió Europea que exigeixi el compliment de la Directiva Marc de l’Aigua i els seus principals objectius: Gestió de la demanda, recuperació de costos, anàlisi de costos/benefici de les mesures a adoptar, participació ciutadana en la gestió i planificació i el bon estat de totes les masses d’aigua en quantitat i qualitat. Cal complir la Directiva Marc de l’Aigua europea. No som diferents. Catalunya és Europa, L’Ebre és Europa, les conques del Francolí, del Gaià, del Foix, del Llobregat, del Besòs, de la Tordera, del Ter, del Fluvià, de la Muga, de les Nogueres i del Segre, de les rieres i del litoral català mediterrani són Europa. Visca Catalunya i Visca els rius Catalans.

Tornar inici pàgina

Llistat d’organitzacions convocants

AAVV del Centre Històric de Bellvei-UP*, AAVV el Nucli Antic de Cubelles-UP, APAN-Associació Protectora Animals de l’Anoia, ADAPA-UP, ADENC, AEMS-Rius amb Vida, Ajuntament Deltebre, ANDA-UP, ANG, Associació Naturalistas de Girona, Arquitectes Sense Fronteres-UP, Asociación Río Aragón, Associació Amics del Mas Roig de Llagostera-UP, Associació Centre Cívic Cultural i Social de Vallcanera Park de Sils-UP, Associació Cultural “Camí de Sirga” de Tivenys, Associació Cultural de Montserrat-UP, Associació Natura Pou de Glaç-UP, Associació Voluntaris del Delta de l’Ebre, Associació de Veïns i Cultural de Serra Alta d’Hostalets de Pierola-UP, Associación Admistrativa Urbanistica Entidad Colaboradora del Ayuntamiento d’Hostalets de Pierola-UP, Attac Acordem, Aula de l’Aigua, Barcelonya, Begues Alta Tensió-UP, Cambra de Comerç de Tortosa, Casa de l’Aigua, Casal Popular Panxampla de Tortosa, CATA, CATAC-CTS/IAC, CATAC/IAC, Centre d’Estudis de la Natura del Barcelones Nord, Centre Medi Ambient l’Arrel, CEPA-EdC, CERAI, CGT Catalunya, CGT Aragó, CHA, COAGRET, Col·lectiu Bosc Verd-UP, Col·lectiu Patrimoni-UP, Collserola Parc Natural.org.-UP, Cuenca Azul, CUP, Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció de Catalunya, Ecologistes Independentistes de Catalunya-UP, El Sauquer-UP, Endavant, Enginyeria sense Fronteres, Entrepobles, ERC, FAVB, Fòrum Cívic per a la Sostenibilitat, Fundació Cram, Galanthus, Gent del Ter-UP, Gent Pel Territori-UP, Geven-UP,  Grup de Defensa del Ter, GDMNS-EdC , Graellsia, Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental, Pubiana dels Ports, Grup Natura Freixe, IAC, IAEDEN, ICV, Jovens de les Terres de l’Ebre, L’Ateneu de Cultura Contemporània-CAT-EU-UP, Maulets, Meandre Associació per a la Preservació Patrimoni Natural-UP, Nova Culura de l’Energia-UP, Organització Ecologista l’Escurçó, Pirinaigua Associació Cultural dels Pirineus, Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges-UP, Plataforma Ciutadana Salvem Solius-UP, Plataforma civica antimolins de Portbou i Colera-UP. Plataforma Cívica en Defensa de les Terres del Sènia-UP, Plataforma d’Oposició als Transvasaments, Plataforma Defensa de l’Ebre, Plataforma Defensa de la Serra Marina i Can Zam-UP, Plataforma El Roure-UP, Plataforma en Defensa del Territori i Patrimoni del Baix Llobregat Nord-UP, Plataforma AVE pel Litoral-UP, Plataforma no Fem el Cim-UP, Plataforma per l’Equilibri Territorial Interprovincial de Catalunya-UP, Plataforma per una Vegueria Pròpia al Penedès-UP, Plataforma Popular Contra el Pla de Caufec-UP, Plataforma Salvem Can Coll-UP, Plataforma Salvem Gaià, Plataforma Salvem el Canalet, Plataforma la Vall de la Riera de Pineda-UP, Plataforma Salvem Montserrat-UP,  Plataforma Salvem Oliveretes-UP, Plataforma Serres Gornal Ordal, Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica de Catalunya i Aragó-UP, Prou Sal, Ramaderia Ancestral Els Isards-UP, Revolta Global Esquerra Anticapitalista, Salvem Vilanera-UP, Salvem l’Empordà, Secció de Ciències Naturals del CECISEO/Bird Life, SOA, SOS Empordanet-UP, SOS Monuments-UP, Stop Karting Llinars-UP, Unió de Pagesos, *Unió de Plataformas-Up, Plataforma de Defensa de la Terra Alta-UP, Plataforma Platja Llarga i Bosc de la Marquesa-UP, Plataforma Unitària Contra l’Autopista Elèctrica de Catalunya i Aragó-UP, Plataforma Veïnal Pont de Suert-UP, Sant Quirze Vallès Natura, Tierra Aragonesa, USTEC.STES/IAC, Vall de Can Masdeu-UP, WWF, Xarxa per la Defensa de l’Empordà-UP, Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua.

Etiquetes: .

Asóciate

Esdeveniments

Videos recomanats

Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Concentració a l'Oficina de la Unió Europea en Barcelona. Dia d'Acció global contra els paradisos fiscals Quinta jornada Cicle On vas Europa? El futur de l'estat nació Quarta jornada Cicle On vas Europa? La progressió de l'extrema dreta Tercera jornada cicle On vas Europa? L'Europa fortalesa. Segona sessió Cicle On vas Europa?: Europa al Món Primera sessió Cicle On vas Europa: La Europa del capital i la crisi Taula rodona Jornada 15 S "10 anys de crisi. Prenem el control de les finances" #10anysdeCrisiEstafa.Els moviments socials exposen i debaten: la crisi i alternatives Manifestació Jornada internacional de lluita. "10 anys de crisi estafa. Prenem el control de les finances" Vídeo de ATTAC España. "10 años de Crisis Estafa" Presentación del libro editado por ATTAC: "10 años de crisis, hacia el control ciudadano de las finanzas Entrevista a Isabelle Bourboulon. Miembro de ATTAC Francia Presentació Campaña "10 años de crisis/estafa" en Madrid El futuro del Trabajo: Parte1 - Presentación Enrique Seijas ATTAC Parte 2 - Ponencia Héctor Zapata Parte 3 - Ponencia Albert Recio Parte 4 - Coloquio con el Público Susan George explica qué es ATTAC

Macron et ses cadeaux fiscaux : toujours plus pour ceux qui ont déjà trop ! from Attac Play on Vimeo.

Refugi i migració a la UE: Veus que trenquen murs Refugi i migració a la UE: L'Europa Fortalesa: Alternatives

Tratados Europeos from aire on Vimeo.

Vídeo de les lluites per la Renda Garantida de Ciutadanía Cómo afecta la Regla de Gasto de Montoro al Ayuntamiento de Madrid

Segueix-nos

Segueix el nostre RSS Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter Contacta'ns

Introdueix el teu correu per a rebre un resum:

Delivered by FeedBurner

Programes de ràdio

  • La PAH de L'Hospitalet fa un programa de ràdio que es diu "Sí se puede!" i que podeu escoltar en línia clicant aquí: RadioLaPAH

No al TTIP

Campanya ITF

Campanya per un impost a les transaccions financeres

Entrades recents

Etiquetes